Η Περιεκτική Δημοκρατία και στις... εγκυκλοπαίδειες

 

Ένα σημαντικό σημάδι της σταθερής γενικής αναγνώρισης του προτάγματος της Περιεκτικής Δημοκρατίας (παρά τις... φιλότιμες προσπάθειες της ρεφορμιστικής Αριστεράς να το θάψει) αποτελούν οι αναφορές στην ΠΔ σε πρόσφατες εκδόσεις που πολλαπλασιάζονται τελευταία.

Έτσι, μετά από την Αγγλική έκδοση του ομώνυμου βιβλίου (T. Fotopoulos, Towards an Inclusive democracy, Cassell/Continuum, London/New York, 1997), την Ιταλική έκδοση (Per Una Democrazia Globale, Milano, 1999) και την Ελληνική (Περιεκτική Δημοκρατία, Καστανιώτης, 1999), εφέτος πρόκειται να προστεθούν η Γερμανική έκδοση (Umfassende Demokratie, Trotzem Verlag), η Γαλλική έκδοση από τις εκδόσεις Seuil καθώς και η Λατινοαμερικάνικη στα Ισπανικά, ενώ τα Ελληνικά Γράμματα μόλις κυκλοφορήσαν το νέο βιβλίο του Τ. Φωτόπουλου, Παγκοσμιοποίηση, Αριστερά και Περιεκτική Δημοκρατία.

Σε όλα αυτά ήλθε να προστεθεί η συμπερίληψη λημμάτων για την ΠΔ σε μία διεθνώς αναγνωρισμένη εγκυκλοπαίδεια καθώς και σε μία αντίστοιχη μίνι εγκυκλοπαίδεια στα Ελληνικά που μόλις εκδόθηκαν.

Ο μεγάλος εκδοτικός οίκος Routledge πρώτα εξέδωσε το Νοέμβρη του 2001 το ογκώδες τρίτομο έργο Encyclopedia of International Political Economy (Routledge, Λονδίνο, Νέα Υόρκη, 2001) που περιλαμβάνει πάνω από 1200 λήμματα στο πεδίο της διεθνούς πολιτικής οικονομίας, δηλαδή μία διασταύρωση αναλύσεων στα πεδία οικονομικών, πολιτικής, κοινωνιολογίας, ιστορίας, γεωγραφίας κ.λπ. Στο γιγάντιο αυτό έργο συνεργάστηκαν εκατοντάδες από τους σημαντικότερους ακαδημαϊκούς στους σχετικούς κλάδους από όλο τον κόσμο.

Ένα από τα μεγαλύτερα λήμματα στην εγκυκλοπαίδεια αυτή, δίπλα σε λήμματα όπως ο Μαρξισμός, ο Κεϋνσιανισμός κ.λπ., είναι η Περιεκτική Δημοκρατία (τόμος 2, σελ. 732-40) όπου περιγράφεται η έννοια της Περιεκτικής Δημοκρατίας καθώς και οι συνιστώσες της, δηλαδή η πολιτική ή άμεση δημοκρατία, η οικονομική δημοκρατία (όπου σκιαγραφείται ένα εναλλακτικό μοντέλο οικονομικής οργάνωσης πέρα από την οικονομία της αγοράς και τον κεντρικό σχεδιασμό), η δημοκρατία στο κοινωνικό πεδίο και τέλος η οικολογική δημοκρατία. Το λήμμα αυτό καταλήγει με την ανάπτυξη μίας νέας αντίληψης για την ιδιότητα του πολίτη που βασίζεται σε αυτήν την αντίληψη δημοκρατίας και σε λεπτομερή περιγραφή των εφαρμογών της, καθώς και βιβλιογραφικές αναφορές.

Τέλος, οι Εκδόσεις Σάκκουλα κυκλοφόρησαν πολύ πρόσφατα μία μίνι εγκυκλοπαίδεια της δημοκρατίας με τίτλο Το Λεξικό της Δημοκρατίας που συνέθεσε ο καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Παναγιώτης Καλογεράτος. Το Λεξικό αυτό έχει επίσης εκτεταμένο λήμμα αφιερωμένο στην Περιεκτική Δημοκρατία (σελ. 350-351) όπου περιγράφεται η έννοια και οι συνιστώσες της ΠΔ, ενώ σε πολλά αλλά λήμματα χρησιμοποιείται ως άμεση πηγή στην περιγραφή διάφορων τύπων δημοκρατίας το βιβλίο Περιεκτική Δημοκρατία  (βλ. Ευρετήριο, σελ. 483).

 

 

Επιστροφή