Περιεκτική Δημοκρατία, τεύχος 23  (Χειμώνας - Άνοιξη 2012)


Εισαγωγικό Σημείωμα της ΣΟ, τεύχος #23

printable version

 


Αγαπητές/οι φίλες/οι,

 

Το τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας είναι μια έκτακτη έκδοση λόγω των καταιγιστικών εξελίξεων και του ιστορικού σήμερα διακυβεύματος για μια πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική καταστροφή του λαού από την υπερεθνική και ντόπια κοινοβουλευτική Χούντα, η οποία, αν προχωρήσει και ολοκληρωθεί, πιθανότατα θα σημάνει την αναπόδραστη καταδίκη σχεδόν κάθε δυνατότητας λαϊκής χειραφέτησης στο ορατό μέλλον.

Αποτελεί μια προσπάθεια του δικτύου Περιεκτικής Δημοκρατία για μια όσο το δυνατόν πληρέστερη ενημέρωση του αγωνιζόμενου κόσμου, που έχει υποστεί μια άνευ προηγούμενου πλύση εγκεφάλου από τα ΜΜΕ του συστήματος για τα αίτια της κρίσης και μια πρωτοφανή τρομοκράτηση, του τύπου, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση (το περίφημο Θατσερικό : There Is No Alternative TINA). Ενός κόσμου που αναζητεί λαϊκή και ρεαλιστική συνάμα διέξοδο από τη σημερινή καταστροφική οικονομική κρίση στην Ελλάδα αλλά βρίσκεται παγιδευμένος ανάμεσα στη Σκύλα των κοπρόσκυλων του συστήματος (πολιτική και οικονομική ελίτ, πληρωμένοι δημοσιογράφοι-παπαγάλοι, καλοταϊσμένοι «διανοούμενοι» και πανεπιστημιακοί από τα κονδύλια της ΕΕ κ.λπ.) και τη Χάρυβδη των μισόλογων της ρεφορμιστικής αριστεράς, αλλά δυστυχώς και ενός σημαντικού κομματιού της αριστεράς  που θέλει να αυτοαποκαλείται «αντισυστημική». Ακόμα και σήμερα που έχουμε φτάσει στο σημείο και τυπικής προτεκταριοποίησης της χώρας, θεσμοθετημένης με νόμο του κράτους, η «αριστερά» αυτή δεν τολμά καν να αμφισβητήσει ―ανοιχτά και χωρίς μισόλογα― τον κύριο μηχανισμό που μας ενσωματώνει στο διεθνοποιημένο σύστημα της οικονομίας της αγοράς, δηλαδή την ΕΕ, και συνεχίζει να μιλάει για έξοδο μόνο από το ευρώ ή να συνδέει την έξοδο από την ΕΕ με την ...ωρίμανση των επαναστατικών συνθηκών ταυτόχρονα σε όλη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με την ανάλυση της ΠΔ, τα αίτια της κρίσης στην Ελλάδα είναι διαφορετικά από τα αίτια της κρίσης στις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά. Η κρίση ξέσπασε μεν μετά το σπάσιμο της ψευτο-αναπτυξιακής «φούσκας» με δανεικά, αλλά οφείλεται στο εξαρτημένο μοντέλο ανάπτυξης που ακολούθησε η χώρα σε όλη τη μεταπολεμική περίοδο, ενώ η είσοδος στην ΕΕ αποδιάρθρωσε κάθε ίχνος παραγωγικής δομής και η συμπληρωματική είσοδος στην ΟΝΕ με τον εύκολο και φτηνό δανεισμό εκτόξευσε το χρέος σε αστρονομικά επίπεδα.

Ο κοινός παρονομαστής τόσο της παγκοσμιοποιημένης πολυδιάστατης κρίσης όσο και της κρίσης στην Ελλάδα είναι η ολοένα εντεινόμενη συγκέντρωση εξουσίας/δύναμης στην οποία οδηγεί η δυναμική του συστήματος της οικονομίας της αγοράς. Στην παρούσα νεοφιλελεύθερη/διεθνοποιημένη φάση του συστήματος, η διαδικασία αναπαραγωγής και δομικής αναδιάρθρωσής του έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο, όπου πλέον και ανοιχτά τα επίσημα think tanks που αντικατοπτρίζουν την στρατηγική του συστήματος, αναγγέλλουν την «ανάγκη» θεσμοθέτησης της «Παγκόσμιας Διακυβέρνησης». Οι ανεξέλεγκτες διαστάσεις της συγκέντρωσης εξουσίας/δύναμης και η επιβολή της, επιτυγχάνεται μέσω των υπερεθνικών θεσμών της ΕΕ/ΟΝΕ, ΔΝΤ, ΠΤ, ΕΚΤ και με την απαραίτητη σύμπραξη των κατασταλτικών μηχανισμών, είτε αυτοί είναι οι μπάτσοι (σύντομα προς ενοικίαση προς 30 € την ώρα), είτε τα πλήρως ελεγχόμενα ΜΜΕ, είτε τα ανδρείκελα της κοινοβουλευτικής χούντας που παριστάνουν τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς και τους βουλευτές.

Το περιεχόμενο του τεύχους είναι στο μεγαλύτερο μέρος του μια συλλογή άρθρων του Τ. Φωτόπουλου που δημοσιεύτηκαν στην Ελευθεροτυπία, ταξινομημένων σε χρονολογική σειρά, με σκοπό πέρα από την ανάλυση να λειτουργήσει και σαν ένα χρονολόγιο των σημαντικών ημερομηνιών της κρίσης. Επίσης περιλαμβάνεται ένας διάλογος με έναν καλοθελητή συστημικό οικονομολόγο (από αυτούς που παράγουν κατά εκατοντάδες τα πανεπιστήμια-επιχειρήσεις της αποβλάκωσης και προορίζονται να μας κυβερνήσουν στο μέλλον) που δημοσιεύτηκε επίσης στην «Ε», η ομιλία του Τ. Φωτόπουλου στην λαϊκή συνέλευση της Χαλκίδας, και η πρόταση του Δικτύου της Περιεκτικής Δημοκρατίας για την δημιουργία ενός νέου εθνικού-κοινωνικού απελευθερωτικού μετώπου ως η μοναδική διέξοδος από την κρίση.

Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρουμε εδώ, ότι το δίκτυο της Περιεκτικής Δημοκρατίας και οι προτάσεις του για έξοδο από την κρίση, δέχονται ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό μια άνευ προηγουμένου επίθεση λασπολόγησης από ιντερνετικούς χαφιέδες και από τα γνωστά μέσα «αντιπληροφόρησης» που ελέγχονται από την εκφυλισμένη «αριστερά» των «αναρχικών» του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, της ΕΛΕ κ.λπ.(http://inclusivedemocracy.org/brochures/2011.12.25_kataggelia_vromikos_polemos_enantia_stin_pd.htm). Συμπληρωματικό του παραπάνω γεγονότος είναι το εμπάργκο που έχει επιβληθεί στη βιβλιογραφία του Τάκη Φωτόπουλου, με την αποσιώπηση από σχεδόν όλες τις λίστες βιβλιογραφίας για την κρίση, της ύπαρξης του βιβλίου «Η Ελλάδα ως προτεκτοράτο της υπερεθνικής ελίτ». Η δημοσίευση του ανά χείρας περιοδικού έχει και γι αυτό το λόγο ιδιαίτερη βαρύτητα.

Το τεύχος έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση λόγω των καταιγιστικών γεγονότων και ελπίζουμε να είναι σωστή επιλογή η απόφαση μας να κυκλοφορήσουμε ένα έκτακτο και όχι ένα συνηθισμένο θεωρητικό τεύχος.

 

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

www.inclusivedemocracy.org/pd