Περιεκτική Δημοκρατία, διπλό τεύχος 20-21 (Καλοκαίρι '09 - Χειμώνας '10)


Οικολογική κρίση και Περιεκτική Δημοκρατία

 

ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΤΟΣ

Δρ. Περιβαλλοντικών Επιστημών

 

PDF

 

Σήμερα ακόμα και οι πλέον θερμοί θιασώτες της νεοφιλελεύθερης οικονομίας της αγοράς πολύ δύσκολα μπορούν να υποστηρίξουν τη βαθύτατη πολυδιάστατη κρίση του συστήματος που διαπερνά όλες τις σφαίρες της κοινωνικής ζωής. Μια κρίση καθολική που δεν περιλαμβάνει μόνο τις οικολογικο-πολιτικο-οικονομικές δομές, αλλά και τις αξίες που τις διατήρησαν˙ πρωτίστως την έννοια της «προόδου» η οποία σχεδόν ταυτίστηκε με την έννοια της «ανάπτυξης».

Η οικολογική κρίση που εκδηλώνεται ποικιλοτρόπως, με δεσπόζουσα θέση το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τις συνακόλουθες κλιματικές αλλαγές, διαρκώς επιδεινώνεται και μάλιστα σε χρόνους πολύ ταχύτερους από αυτούς που προβλέπονταν πριν μια δεκαετία. Έως το 2050 η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα προσεγγίσει τα 12-15 εκατοστά με ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές, αλλά και κοινωνικοοικονομικές καταστροφές σε παράκτιες χώρες.

Αν δεν υπάρξει αλλαγή του τρόπου ζωής, μια ριζική αποκέντρωση τόσο στην παραγωγή, όσο και στη διανομή-κατανάλωση δεν υπάρχει διέξοδος. Μόνη μας στόχευση μια κοινωνία ισοκατανομής οικονομικής και πολιτικής δύναμης και ριζικής αποκέντρωσης.

Πώς; Μα με πολύ γλαφυρό, πειστικό και εμπεριστατωμένο τρόπο μας αναλύει στο βιβλίο που παρουσιάζουμε, όπως και στα προηγούμενά του ο Τάκης Φωτόπουλος.

 

 

τικειμενικά βρόγχος στην ποιότητα της ζωής: την ατμόσφαιρα, τους υδάτινους πόρους και γενικότερα το περιβάλλον.

Στα όρια του ανεκδότου είναι οι προτάσεις Πράσινων κομμάτων υπό την σ