Πρόλογος  στο  βιβλίοΗ Νέα  Διεθνής  Τάξη  και  η  Ελλάδα

 

Ο βασικός στόχος του ανα χείρας βιβλίου ειναι η συμβολή στην ερμηνεία της νέας παγκόσμιας πολιτικής και οικονομικης τάξης και των επιπτώσεων της για τη χώρα μας. Η Νεα Διεθνής Τάξη δεν ειναι μονο πολιτική, σαν συνέπεια της καταρρευσης του "υπαρκτού" σοσιαλισμου και του αντιστοιχου τέλους του ψυχρού πολέμου. Εξίσου σημαντική ειναι η οικονομική και ιδεολογική της διασταση. Η διεθνοποίηση της οικονομιας της αγοράς και η καθολίκευση του οικονομικού προγράμματος της νεοφιλελεύθερης συναίνεσης οροθετούν την οικονομική διασταση της. Αντίστοιχα, η μεταμοντερνα μυθολογία του τέλους των ιδεολογιών προσδιορίζει την ιδεολογική της διάσταση. Στο βιβλίο αυτο εξετάζονται οι τρείς αυτές βασικές συνιστώσες της Νέας Τάξης και οι επιπτώσεις τους στην Ελλάδα. Ετσι, οι συνέπειες της ενσωμάτωσης της χωρας στην διεθνοποιημενη οικονομία της αγοράς, η άνοδος του σοσιαλφιλελευθερισμού στην εξουσία-- που στοχευει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτης-- και η παραλληλη άνθιση ενος μίγματος ελληνορθόδοξου εθνικισμού αποτελούν σημαντικά στοιχεία της ανάλυσης που επιχειρείται μεσα απο τα δοκίμια που περιέχονται στα τρία πρώτα μέρη του βιβλίου. Στο τελευταίο μέρος, η διερεύνηση μιας εναλλακτικής "ταξης" που καθορίζεται απο τις παραμέτρους της πολιτικής, οικονομικής και οικολογικής δημοκρατίας αντιπαρατίθεται στη σημερινή "δημοκρατική" Νεα Τάξη που υιοθετούν η αποδεχονται οχι μονο  οι νεοφιλελευθεροι αλλα και οι υποτιθέμενοι αντίπαλοι τους στην "κεντρο-αριστερά".

Τα άρθρα που συμπεριλαμβάνονται στο βιβλίο αυτο πρωτοδημοσιεύθηκαν, εκτος απο τρείς εξαιρέσεις, στην Ελευθεροτυπία  και καλύπτουν τη περίοδο 1987-96, μολονότι τα περισσότερα απο αυτά  προέρχονται απο την μετά το 1990, μόνιμη πιά, δεκαπενθήμερη στήλη μου στην εφημερίδα. Σημαντικός αριθμός απο τα άρθρα της περιόδου περιόδου αυτης δεν περιλαμβάνονται εδω διοτι ηδη ενσωματώθηκαν στα βιβλία "Ο Πόλεμος στον Κόλπο" και "Η Νεοφιλελεύθερη συναινεση".

         

                                                                   Τάκης Φωτόπουλος

                                                                   Νοέμβρης 1996

:.5in"> Τέλος, με την ευκαιρία αυτη θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στην "Ε" και τη διεύθυνση της για την συνεργασία μας ολα αυτα τα χρόνια--μια συνεργασία που την διέκρινε η παντελής έλλειψη εκδοτικής παρέμβασης στο περιεχόμενο των άρθρων μου.