ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ :
Πέρα από την δαιμονολογία της ποινικοποίησης και την "προοδευτική" μυθολογία της φιλελευθεροποίησης

ΤΑΚΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Περιεχόμενα Βιβλιοκριτικές  

 

Σήμερα, είναι φανερό ότι οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ, με πρωτοπορία την Ευρωπαϊκή ελίτ, προχωρούν στην νομιμοποίηση των μαλακών ναρκωτικών και την χαλάρωση των ελέγχων στα σκληρά. Ο στόχος είναι, από τη μια μεριά, να περιοριστεί η συναφής με τα ναρκωτικά εγκληματικότητα, η οποία σήμερα υπονομεύει τις ίδιες τις βάσεις του συστήματος, και από την άλλη, να ελεγχθεί ο πλεονάζον πληθυσμός, που αυξάνεται συνεχώς με τη σημερινή διεθνοποίηση της οικονομίας της αγοράς και οδηγεί σε  κοινωνικές εκρήξεις. Ο κίνδυνος επομένως που έχει ν αντιμετωπίσει στο μέλλον ένα ριζοσπαστικό κίνημα, το οποίο θα επιδίωκε ριζική λύση του προβλήματος των ναρκωτικών, δεν είναι πια ο έλεγχος του πληθυσμού που επιτυγχάνεται μέσω της καταστολής. Ο άμεσος και ορατός πια κίνδυνος είναι ο έλεγχος του πληθυσμού μέσω των ίδιων των ναρκωτικών.

Σύμφωνα με τη θεμελιακή θέση του βιβλίου, η λύση στο πρόβλημα δεν βρίσκεται ούτε στη συνέχιση της ποινικοποίησης της χρήσης και της φυλάκισης των χρηστών, αλλά ούτε και στη φιλελευθεροποίηση, που προτείνουν σήμερα οι Ευρωπαϊκές "ελίτ" με την ενεργό υποστήριξη των "προοδευτικών" εκσυγχρονιστών-- λύση που τελικά καταλήγει στη νάρκωση των αντιδράσεων των θυμάτων της νεοφιλελεύθερης συναίνεσης.

Το βιβλίο αυτό έχει στόχο τη διατύπωση  μια θέσης πάνω στα ναρκωτικά με βάση την ελευθεριακή σκέψη και το αίτημα για την αυτονομία, και όχι την "εκσυγχρονιστική", ή τη φιλελεύθερη σκέψη που υποδύεται την ελευθεριακή, οι οποίες απλώς στοχεύουν στη διαχείριση του προβλήματος και καταλήγουν στη δημιουργία ετερόνομων ατόμων.

 

 

Επιστροφή