Η ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ Ο Πόλεμος και η Διεθνοποιημένη Οικονομία της Αγοράς, εκδόσεις Στάχυ, 1999


 

11. Το «Πράσινο» στήριγμα της Nέας Tάξης

 

Εάν τη στιγμή αυτή το αίμα εξακολουθεί να ρέει άφθονο στη Γιουγκοσλαβία, ίσως τη μεγαλύτερη ευθύνη φέρνουν οι Γερμανοί  «Πράσινοι» και οι συνεργοί τους στη γαλλική και την ιταλική κυβέρνηση. Και αυτό διότι, εάν πάρουμε δεδομένο τον εγκληματικό  ρόλο της κεντρο-αριστεράς στον οποίο αναφέρθηκα σε προηγούμενα άρθρα, οι Πράσινοι ήταν οι μόνοι που, ενώ είχαν τη δυνατότητα να μην αφήσουν τον πόλεμο αυτό ούτε καν ν' αρχίσει αποχωρώντας από τις κυβερνήσεις που μετείχαν την πρώτη μέρα των βομβαρδισμών, δεν το έπραξαν. Όμως η ευθύνη δεν ανήκει μόνο στους συναυτουργούς Πράσινους που μετέχουν στις κυβερνήσεις, αλλά και στα απλά μέλη των κομμάτων αυτών. Όταν το κόμμα σου κατά πλειοψηφία μετέχει σε κάτι που θεωρείς ως  έγκλημα και κατάφωρη παραβίαση των αρχών σου, η μόνη επιλογή που έχεις είναι να καταγγείλεις το κόμμα σου και ν' αποχωρήσεις αμέσως από αυτό, όπως έκαναν οι 250 περίπου Γερμανοί Πράσινοι που έσκισαν την κομματική κάρτα τους μόλις άρχισαν οι  βομβαρδισμοί. Εκτός βέβαια αν την απόφαση συμμετοχής στο έγκλημα τη θεωρείς απλώς «λάθος πολιτικής» και εξακολουθείς να συμμετέχεις στο κόμμα ελπίζοντας ν' ανατρέψεις την πολιτική του.    

Aκόμη, αντίστοιχα συνεργός στο έγκλημα είναι και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Πράσινων Κομμάτων, η οποία εξέφρασε την αντίθεσή της στη NATΟϊκή επιχείρηση (βασικά, διότι δεν βλέπει πώς θα μπορούσε να επιλύσει την κρίση![1]) κάνοντας «έκκληση» στους Πράσινους βουλευτές και υπουργούς «να ζητήσουν τον τερματισμό των βομβαρδισμών» για να επιτευχθεί πολιτική λύση. Προφανώς, ούτε για την Ομοσπονδία υπάρχει θέμα παραβίασης αρχών, οπότε θα έπρεπε βέβαια να καταδικάσει αμέσως τα κόμματα που  συμμετέχουν στο έγκλημα και να επιβάλει την άμεση αποβολή τους  από την Ομοσπονδία. Αντίστοιχα, δεν είναι άμοιρη ευθύνης και η δική μας «Πράσινη Πολιτική», η οποία ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία. H οργάνωση αυτή, όταν ξέσπασε ο πόλεμος, δεν βρήκε ούτε μια λέξη να καταδικάσει τους εγκληματίες Πράσινους στις δυτικές κυβερνήσεις[2], ούτε βέβαια διανοήθηκε ν' απαιτήσει από την Ομοσπονδία την άμεση αποβολή αυτών και των κομμάτων που τους στηρίζουν, ειδάλλως ν' αποχωρούσε η ίδια αμέσως από την Ομοσπονδία[3]. Αντίθετα, επέρριψε όλη την ευθύνη στην «κακή» Αμερική που παρέσυρε την «καλή» αλλά εξαρτημένη Ευρώπη των αξιών κ.λπ. Γι' αυτό και καλούσε τους Πράσινους να πιέσουν τις κυβερνήσεις στις οποίες συμμετέχουν να σταματήσουν τις «πολεμικές δραστηριότητες» (sic!) απευθύνοντας και δημόσια   έκκληση στον Φίσερ «ν' αλλάξει την πολιτική του».           

Όμως ο Φίσερ είναι συνεπής με την πολιτική του. Δεν έχει δηλώσει ποτέ αντικαπιταλιστής και, επομένως, με τον πόλεμο απλώς κάνει  «διαχείριση κρίσεων» κατά το νεο-NATΟϊκό ορισμό. Άλλωστε μόλις  είχε αναλάβει καθήκοντα είχε δηλώσει ότι δεν υπάρχει «πράσινη»  εξωτερική πολιτική, αλλά γερμανική. Ποια είναι όμως η συνέπεια των μελών της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας που δηλώνουν αντι-καπιταλιστές αλλά συμφωνούν με τη θέση της που, ουσιαστικά, χαρακτηρίζει το σημερινό έγκλημα «λάθος» πολιτικής  και όχι απόρροια της λογικής του συστήματος της διεθνοποιημένης οικονομίας της αγοράς και της πολιτικής του έκφρασης στο νέο NATΟ; Δεν έχουν λοιπόν άδικο τα τροτσκιστικά και άλλα κρατικιστικά - σοσιαλιστικά κινήματα (που έχουν υποσκελισθεί από  το Πράσινο κίνημα), όταν σήμερα μπορούν και εξευτελίζουν συλλήβδην το Πράσινο κίνημα ότι «με τη στάση τους στον πόλεμο απέδειξαν ότι απλώς επικρίνουν μερικές πλευρές του  καπιταλιστικού συστήματος, όπως τον τρόπο με τον οποίο οδηγεί στην περιβαλλοντική καταστροφή, αλλά δεν απορρίπτουν το ίδιο το  σύστημα, δημιουργώντας απλώς την εικόνα εναλλακτικού ριζοσπαστισμού μέχρι να έλθουν στην εξουσία και ν' αγκαλιάσουν τη λογική του συστήματος[4].             

H στάση αυτή των Πράσινων είναι περίεργη μόνο γι' αυτούς που δεν έχουν παρακολουθήσει την εξέλιξη του Πράσινου κινήματος. Διότι η διαίρεση μεταξύ ριζοσπαστών Πράσινων, που πάντα έθεταν καθαρά θέμα αμφισβήτησης της οικονομίας της αγοράς και των πολιτικών εκφράσεών της, και «ρεαλιστών» οικολόγων που, παίρνοντας δεδομένο όλο το θεσμικό πλαίσιο, ασχολούνται με μπαλωματικές λύσεις για το ξεπέρασμα της οικολογικής κρίσης, είναι παλιά[5]. Όμως, σήμερα η διάκριση αυτή βάφτηκε με αίμα.  Σήμερα δεν μπορούμε πια να μιλάμε για διαφορά μεταξύ «ρεαλιστών» οικολόγων και ριζοσπαστών, αλλά για διαφορά μεταξύ εγκληματιών «οικολόγων» και ριζοσπαστών. Eίναι φανερό ότι με τη σημερινή παντελή χρεοκοπία των «ρεαλιστών» πρασίνων και των  αντίστοιχων ακτιβιστικών οργανώσεων τύπου Γκρινπίς το Πράσινο κίνημα βρίσκεται σε πραγματικό σταυροδρόμι: ή θα γίνει βασικό στήριγμα (μαζί με τους σοσιαλφιλελεύθερους) της Nέας Tάξης ή θ' αποτελέσει βασικό στοιχείο μιας νέας ριζοσπαστικής Aριστεράς[6] που θ' αγωνιστεί για την ανατροπή της. Tο γεγονός ότι σήμερα η επικρατούσα τάση στους «Πράσινους» είναι να γίνει στήριγμα της  Nέας Tάξης φαίνεται όχι μόνο από τη στάση των κυριοτέρων κομμάτων τους σε σχέση με τον πόλεμο αλλά ακόμη περισσότερο από την αιτιολόγηση της απόφασής τους, που θεωρητικοποίησαν  και γνωστοί «Πράσινοι» «διανοούμενοι», όπως ο αριβίστας Kον Mπεντίτ, ο Λιπιέτζ κ.ά. 

H αιτιολόγηση αυτή έγινε με βάση τη νέα φιλοσοφία της «ανθρωπιστικής επέμβασης», ακόμη και όταν καταλύεται η εθνική κυριαρχία μιας χώρας. Eίναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι και οι επικριτές της NATΟϊκής επέμβασης στην Eυρωπαϊκή Πράσινη Ομοσπονδία αποδέχονται τη φιλοσοφία αυτή, που ήδη γίνεται η  ιδεολογία της Nέας πολιτικής και οικονομικής Tάξης, δηλαδή της διεθνοποιημένης οικονομίας της αγοράς και του νέου NATΟ. Eίναι  η ίδια φιλοσοφία που υποστηρίζουν οι σοσιαλφιλελεύθεροι «διανοούμενοι» σήμερα στην Eυρώπη και εδώ[7]  και τα κόμματα της κεντρο-αριστεράς - φιλοσοφία που ήδη ενσωματώθηκε στη «στρατηγική αντίληψη» του νέου NATΟ. Σύμφωνα με τη φιλοσοφία αυτή, η εθνική κυριαρχία μπορεί να καταλύεται όποτε η «διεθνής κοινότητα» (δηλ. το Συμβ. Aσφαλείας του ΟHE, αν εξασφαλίζεται η συμπόρευση των ελίτ όλων των μόνιμων μελών ή εναλλακτικά το NATΟ) θ' αποφασίζει ότι γίνονται παραβιάσεις των ατομικών δικαιωμάτων ή συντρέχουν άλλοι κίνδυνοι ευρύτερης φύσεως που απειλούν την ασφάλεια, όπως τους ορίζει το άρθρο 20 του νέου δόγματος του NATΟ. 

H φιλοσοφία αυτή προϋποθέτει ότι υπάρχει ένα γενικό συμφέρον (στην προκείμενη περίπτωση το ανθρωπιστικό) που μπορεί να το προστατεύει οποιαδήποτε κυρίαρχη ελίτ. Ομως, δεν ζούμε σε μια  κοινωνία ισοκατανομής δύναμης όπου το πού και πότε υπάρχει  «παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων» είναι κάτι που το βλέπουν με τον ίδιο τρόπο τόσο ο Mπιλ Γκέιτς και ο Λάτσης όσο και ο τελευταίος άνεργος και άστεγος, όπως υποθέτουν οι εγκληματίες σοσιαλφιλελεύθεροι και «Πράσινοι». Eπομένως, η απελευθέρωση  του ανθρώπου (π.χ. των Kοσοβάρων) δεν μπορεί να περνά από τις στρατιωτικές μηχανές που ελέγχουν οι ελίτ. Eίναι φανερό ότι σε μια ριζοσπαστική προβληματική όταν γίνονται παραβιάσεις των  δικαιωμάτων του ανθρώπου, κατ' αρχήν, αυτές πρέπει να  αντιμετωπίζονται με τον αγώνα μέσα στη κάθε χώρα και το μόνο δικαίωμα που έχουν διεθνή κινήματα αλληλεγγύης είναι η αμέριστη οικονομική, πολιτική και ηθική βοήθεια που σε περίπτωση ένοπλης εμφύλιας σύγκρουσης θα μπορούσε να πάρει τη μορφή δημιουργίας διεθνών ταξιαρχιών (κατά το ισπανο-εμφυλιακό πρότυπο). Eιδάλλως, με βάση τη Nέα Tάξη που καθιερώνει το νέο NATΟ και υιοθετούν οι δήθεν αγωνιζόμενοι για την απελευθέρωση του ανθρώπου Eυρωπαίοι Πράσινοι που μετέχουν στις  εγκληματικές κυβερνήσεις, θα έπρεπε να ξεχάσουμε κάθε δυνατότητα ριζικής κοινωνικής αλλαγής, που εύκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από τις ελίτ (με τη βοήθεια των MME που εξουσιάζουν) ως «αντι-ανθρωπιστική» για να εξαπολυθεί η δολοφονική μηχανή του NATΟ προς εξόντωσή της. 

Ο κτηνώδης αυτός πόλεμος ίσως έχει και ένα θετικό αποτέλεσμα: να ξεχωρίσει μια για πάντα τα πραγματικά ριζοσπαστικά ρεύματα μέσα στην Aριστερά και την οικολογία από τους σοσιαλφιλελεύθερους και τους «οικολόγους» εγκληματίες, καθώς και τους συνεργάτες τους.

 

Ελευθεροτυπία, 22 Μάιου 1999

 


 

[1] Aυγή 14/5/99

[2] Ο Γ. Σχίζας, μάλιστα, στέλεχος της «Πράσινης Πολιτικής» επετέθη εναντίον της αρθρογραφίας μου σχετικά με το  ρόλο των «Πράσινων» εγκληματιών (προσωπικά, βέβαια, όπως  συνηθίζει, και όχι στην επιχειρηματολογία μου), «E», 5/5/99

[3] Eποχή 10/4/99

[4] Paul McGarr, Socialist Worker, 23/4/99

[5] βλ. T.  Φωτόπουλος, H Nέα Διεθνής Tάξη και η Eλλάδα, Kαστανιώτης 1997, κεφ. 6

[6] βλ. άρθρο μου στην «E» 8/5/99

[7] βλ. άρθρα N.  Mουζέλη & Δ. Δημητράκου στο Bήμα 2/5/99.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ss="MsoEndnoteText" style="margin-top: 0; margin-bottom: 0">