Το παρακάτω κείμενο δημοσιεύτηκε στο ένθετο "Βιβλιοθήκη" της Ελευθεροτυπίας (14 Μάη 2011) http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=14/05/2011&id=274770


 

 

Η ΕΛΛΑΔΑ ΩΣ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ ΤΗΣ ΥΠΕΡΕΘΝΙΚΗΣ ΕΛΙΤ

Τάκης Φωτόπουλος, έκδ. Γόρδιος, 2010

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ



Ο Τάκης Φωτόπουλος είναι σκληρός με τη χώρα του. Με τους κυβερνώντες και τους κατοίκους της. Γιατί όχι; Οι καιροί που διανύουμε είναι τέτοιοι που απαιτούν ανάλογη συμπεριφορά. Ο Φωτόπουλος, λοιπόν, δεν κάνει τίποτε άλλο από το να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις των καιρών. Βλέπει τα πράγματα από μια αριστερή οπτική που ξεπερνά κομματικές σκοπιμότητες και αγκυλώσεις. Ξέρει πώς λειτουργούν τα κόμματα και οι διάφορες συνιστώσες του χώρου και αποφεύγει τις κακοτοπιές.

Το τελευταίο του βιβλίο, λοιπόν, έχει να κάνει με την οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα. Σίγουρα δεν είναι ο πρώτος ούτε ο τελευταίος που γράφει για το θέμα. Είναι, όμως, πιστός στη διεισδυτική και αποκαλυπτική του ματιά. Δεν μένει στην επιφάνεια. Η έρευνά του διαρθρώνεται ως εξής: Εντοπισμός της γενεσιουργού αιτίας του προβλήματος, οι συνέπειές του και η πρότασή του για αντιμετώπιση. Φυσιολογική ανάπτυξη του θέματος, αλλά τα στοιχεία και τα επιχειρήματα κάνουν ενδιαφέρον το συγγραφικό-ερευνητικό έργο. Ωστόσο, υπάρχει και κάτι άλλο που τονώνει και ενισχύει την προσπάθεια του Φωτόπουλου. Η ανάδειξη του διαβρωτικού ρόλου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε.) και της Οικονομικής Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ) στην κοινωνικοοικονομική πορεία της χώρας μας. Αν μη τι άλλο, είναι κάτι που δεν έχει θελήσει κανείς να θίξει.

Η εξωστρέφεια είναι η λέξη-κλειδί στην ανάλυση του συγγραφέα. Χαρακτηριστικό στοιχείο της ελληνικής φυλής και της πολιτικής ελίτ. Στοιχείο που δεν ταιριάζει στην εφαρμογή οικονομικών θεωριών. Τουλάχιστον αυτών που θα έπρεπε να αφορούν όλες τις τάξεις. Ενταγμένο, όμως, στην κυρίαρχη νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική, εξυπηρετεί άριστα τα συμφέροντα της ξένης και εγχώριας ολιγαρχίας. Αυτή η σχεδιασμένη από τους εξουσιαστές και η αυθόρμητη από τους πολίτες συμπεριφορά έγινε το χρυσό κλουβί μας. Η εξωστρέφεια έγινε η καλύτερη τροφή για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ενωση όχι κρατών αλλά οικονομιών. Σε μια τέτοια «συμφωνία» ο ισχυρός θα επικρατήσει. Ο Τάκης Φωτόπουλος επισημαίνει ότι είναι αναγκαία η έξοδος από την Ε.Ε. και την ΟΝΕ. Οχι για εκδικητικούς λόγους, αλλά γιατί είναι απαραίτητη συνθήκη για να ορθοποδήσει η χώρα μας. Βασική προϋπόθεση για τη δημιουργία των βάσεων οικονομικής αυτοδυναμίας. Μέχρι τότε, δεν είναι υπερβολικός ο προσδιορισμός «προτεκτοράτο».

Ο Φωτόπουλος εστιάζει και στα κόμματα της Αριστεράς, διότι απ' αυτά περιμένει κάτι ενθαρρυντικό. Κάτι που όμως δεν βλέπει. Το όχημα για την έξοδο και τη σωτηρία είναι η «Περιεκτική Δημοκρατία». Οπως αναφέρει στο τελευταίο κεφάλαιο: Για την Π.Δ., το κύριο πρόβλημα ενός απελευθερωτικού κινήματος, σήμερα, είναι το πώς μπορούν οι κοινωνικές ομάδες που, εν δυνάμει αποτελούν τη βάση ενός νέου απελευθερωτικού υποκειμένου, να ενωθούν από μια κοινή κοσμοθεωρία, ένα κοινό «παράδειγμα».

.