(Το παρακάτω κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Ριζοσπάστης» στις 30 Ιουλίου 2005)


Η πολυδιάστατη κρίση και η περιεκτική δημοκρατία

ΝΙΚΟΣ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ

 

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Τάκη Φωτόπουλου από τις εκδόσεις «Γόρδιος», το οποίο αποτελεί επαναδιατύπωση του βιβλίου του «Περιεκτική Δημοκρατία», το οποίο έχει μεταφραστεί ήδη σε έξι ξένες γλώσσες. Το έργο του συγγραφέα έχει παρουσιαστεί από τη στήλη μας, όπως και μια συνέντευξή του, στο παρελθόν.

Ο Τ.Φ. αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους διανοητές σε διεθνές επίπεδο, αλλά τόσο η ριζοσπαστικότητα των απόψεών του όσο και η πλήρης αποστασιοποίησή του από τα εξουσιαστικά δρώμενα αποτελούν τροχοπέδη για τη σκουριασμένη και πλήρως παραδομένη στο σύστημα ελληνική «διανόηση», η οποία τον ...αγνοεί, σε αντίθεση με το εξωτερικό, όπου το έργο του όχι απλά είναι αναγνωρισμένο, αλλά σε πληθώρα κειμένων, ακόμα και αντιθετικών απόψεών του, υπάρχουν πολλαπλές αναφορές στο έργο του.

Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι η σημερινή πολυδιάστατη κρίση: Πολιτική, οικονομική, κοινωνική και οικολογική είναι αποτέλεσμα της τεράστιας και αυξανόμενης συγκέντρωσης δύναμης σε όλα τα επίπεδα. Απορρίπτει το μύθο της βιώσιμης ανάπτυξης ως απάντηση στα κρίσιμα προβλήματα, επισημαίνοντας ότι η «Κοινωνική Ευρώπη», που υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύουν τα κεντροαριστερά και τα πράσινα κόμματα, τα οποία έχουν προσχωρήσει πλήρως στο σύστημα, είναι κατ' εξοχήν ακατάλληλη να αναστρέψει τη σημερινή πραγματικότητα.

Πηγές της υπάρχουσας κρίσης η οικονομία της αγοράς και η αντιπροσωπευτική δημοκρατία, οι οποίες θεσμοποίησαν τον διαχωρισμό της κοινωνίας από την οικονομία και την πολιτεία αντίστοιχα και οδήγησαν στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση. Από τις πλέον ενδιαφέρουσες σελίδες του βιβλίου το κεφάλαιο 7 με τον τίτλο «η οικολογική αποτυχία της οικονομικής ανάπτυξης», «η οικολογική διάσταση της πολυδιάστατης κρίσης» στο κεφάλαιο 9 και «η οικολογική δημοκρατία» στο κεφάλαιο 15. Ένα βιβλίο που αν μη τι άλλο ανοίγει και δεν κλείνει συζητήσεις.