Η ΠΟΛΥΔΙΑΣΤΑΤΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΤΑΚΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ


αγοράστε το βιβλίο - ενισχύστε το Δίκτυο για την Περιεκτική Δημοκρατία

Περιεχόμενα

Βιβλιοκριτικές & Παρουσιάσεις

 Tο βιβλίο αυτό, που αποτελεί επαναδιατύπωση της «Περιεκτικής Δημοκρατίας» αποσκοπεί στην παραπέρα ανάπτυξη του προβληματισμού πάνω στο θέμα, με βάση τη συζήτηση που ξεκίνησε σε διεθνές επίπεδο μετά την έκδοση της σε έξη γλώσσες. Οι στόχοι βέβαια παραμένουν οι ίδιοι: πρώτον, να δειχτεί πως η βασική αιτία της σημερινής πολυδιάστατης κρίσης (πολιτική, οικονομική, κοινωνική, οικολογική) είναι η σύγχρονη τεράστια και αυξανόμενη συγκέντρωση δύναμης σε όλα τα επίπεδα. Και, δεύτερον, να προταθεί, ένα νέο απελευθερωτικό πρόταγμα που, εκφράζοντας τις σημερινές τάσεις, θα αποτελεί σύνθεση της αυτόνομης-δημοκρατικής και της σοσιαλιστικής παράδοσης με τα αντισυστημικά ρεύματα μέσα στα νέα κοινωνικά κινήματα («κίνημα» αντιπαγκοσμιοποίησης, οικολογικό, φεμινιστικό κ.λπ.).

Σήμερα, μετά την κατάρρευση του κρατικιστικού σοσιαλισμού, είτε με τη μορφή του «υπαρκτού» σοσιαλισμού στην Ανατολή είτε με τη μορφή της σοσιαλδημοκρατίας στη Δύση, υπάρχει μια ιστορική ευκαιρία αλλά και ανάγκη για την αναγέννηση της δημοκρατικής παράδοσης—η οποία βέβαια δεν έχει σχέση με αυτό που προωθεί η Νέα Τάξη ως «δημοκρατία». Ιδιαίτερα, όταν είναι πλέον φανερό πως η «κοινωνική Ευρώπη», την οποία υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύουν τα κεντροαριστερά κόμματα –με τη βοήθεια των Πράσινων κομμάτων που έχουν πλήρως ενσωματωθεί στο σύστημα- είναι κατ' εξοχήν ακατάλληλη να αναστρέψει τη σημερινή συγκέντρωση δύναμης. Δηλαδή, τη συγκέντρωση, που αποτελεί το αναπόφευκτο αποτέλεσμα της δυναμικής των θεσμών της ετερόνομης νεωτερικότητας: της οικονομίας της αγοράς και της αντιπροσωπευτικής «δημοκρατίας» που θεσμοποίησαν τον διαχωρισμό της κοινωνίας από την οικονομία και την πολιτεία αντίστοιχα και οδήγησαν στη σημερινή, μη αντιστρέψιμη μέσα στο σύστημα, νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση.

Στο ξεκίνημα επομένως της νέας χιλιετίας αποτελεί επιτακτική ανάγκη να αναπτυχθεί ένα νέο αντισυστημικό κίνημα που θα θεμελιώνεται σε ένα νέο απελευθερωτικό πρόταγμα για τη σημερινή πραγματικότητα και θα στοχεύει στην εγκαθίδρυση των θεσμικών προϋποθέσεων για μια πραγματική δημοκρατία, σε μια προσπάθεια να επανενσωματωθεί η κοινωνία στην πολιτεία, την οικονομία και την Φύση.
 

 

 

Επιστροφή