(Ελευθεροτυπία, 2007/02/08) 

Η αθλιότητα των διαβατηρίων ... και η «εκσυγχρονιστικη Ελλάδα»

ΤΑΚΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

 


 

Η απίστευτη για τα ευρωπαϊκά μέτρα ταλαιπωρία, στην οποία υποβάλλονται οι Ελληνες πολίτες από το ελληνικό κράτος για τη διεκπεραίωση απλών υποθέσεων όπως η έκδοση ενός νέου διαβατηρίου, ήλθε πάλι στην επικαιρότητα τον τελευταίο καιρό.

Αφορμή έδωσε η πρωτάκουστη απόφαση ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε. ν' ακυρώσει όλα τα διαβατήρια, ανεξάρτητα από το αν έληγαν το... 2009 ή το 2010, από την 31η Δεκεμβρίου 2006, ενώ βέβαια η κανονική διαδικασία που ακολουθεί κάθε κράτος στην Ε.Ε. είναι η βαθμιαία ανανέωση των διαβατηρίων. Αντί όμως να ξεσηκωθεί μια λαίλαπα διαμαρτυρίας για να σταματήσει αυτή τη συμπεριφορά του κράτους προς τους πολίτες του, τελικά η κοινωνία μας αποδέχτηκε και αυτό το «αποφασίζουμε και διατάζουμε» για το οποίο ευθύνονται όλες οι πρόσφατες κυβερνήσεις, είτε «προοδευτικές» του ΠΑΣΟΚ είτε της Ν.Δ. με αποτέλεσμα σήμερα να καταταλαιπωρούνται κυρίως οι Ελληνες του εξωτερικού που είχαν την «απρονοησία» να μη φροντίσουν να προμηθευθούν το διαβατήριο της χώρας μόνιμης κατοικίας τους, για λόγους μη αποκοπής από τον τόπο γέννησής τους κ.λπ.

Έτσι σήμερα χιλιάδες Ελληνες του εξωτερικού, τους οποίους βέβαια κανένας δεν μπήκε καν στον κόπο να ειδοποιήσει ότι τα διαβατήριά τους ακυρώθηκαν από την «εκσυγχρονιστική» κυβέρνηση με αυτό τον άθλιο τρόπο, φτάνουν στο αεροδρόμιο για να πληροφορηθούν ότι το διαβατήριό τους ακυρώθηκε, με αποτέλεσμα, πέρα από την ταλαιπωρία, να κινδυνεύουν να χάσουν και το εισιτήριό τους, εκτός αν ταξιδεύουν για την Ελλάδα, οπότε τους επιτρέπεται μεν να ταξιδέψουν, αφού όμως προμηθευτούν κάποιο προσωρινό ταξιδιωτικό έγγραφο και με την υποχρέωση να βγάλουν μόλις πάνε στην Ελλάδα διαβατήριο ή νέα ταυτότητα. Πράγμα που σημαίνει ότι, αν κάποιος ήταν υποχρεωμένος να ταξιδέψει για ολιγοήμερη παραμονή στην Ελλάδα για υπόθεσή του, θα πρέπει να τη ματαιώσει, διότι βέβαια ούτε διαβατήρια ούτε ταυτότητες εκδίδονται σε 2-3 ημέρες στην Ελλάδα -όπως διαπίστωσε και ο υπογράφων που είχε προσκληθεί να δώσει ομιλία σε πανεπιστημιακό συνέδριο, την οποία αναγκάστηκε να ματαιώσει την τελευταία στιγμή όταν πληροφορήθηκε ότι η μεν έκδοση νέου διαβατηρίου χρειάζεται τουλάχιστον 4 εβδομάδες, της δε νέας ταυτότητας από 4 μέρες και βάλε!

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό μιας ανόητης κρατικής γραφειοκρατίας, που είναι στημένη μόνο για να ταλαιπωρεί τους πολίτες, ότι ακόμη και το πιστοποιητικό γέννησης που είναι απαραίτητο για την έκδοση νέου διαβατηρίου πρέπει να είναι πρόσφατο (όταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες το πιστοποιητικό που εκδίδεται την ημέρα γέννησης ισχύει κατ' αρχήν για πάντα), ωσάν να πρόκειται ν' αλλάξει η ημερομηνία ή ο τόπος γέννησης με την πάροδο του χρόνου! Παρόμοια ισχύουν για την έκδοση πιστοποιητικού πληρωμής του φόρου κυκλοφορίας αυτοκινήτου που στην Ελλάδα είναι άλλη μια ταλαιπωρία διότι το κράτος δεν σκέφτηκε ότι η πληρωμή θα μπορούσε να γίνεται βαθμιαία, ανάλογα με το μήνα αγοράς του αυτοκινήτου, ώστε να μη συνωστίζονται όλοι μαζί οι Ελληνες φορολογούμενοι να πληρώσουν το φόρο τις τελευταίες μέρες του Δεκέμβρη στις εφορίες (δεδομένου ότι οι περισσότεροι δεν παίρνουν ποτέ ειδοποιήσεις ώστε να μπορούν τουλάχιστον να πληρώσουν το φόρο σε οποιοδήποτε κατάστημα τράπεζας), τη στιγμή που παρόμοιες διαδικασίες στην Ευρώπη γίνονται ακόμη και μέσω του Ιντερνετ!

Όλα αυτά σημαίνουν (για τους μη προνομιούχους βέβαια που δεν διαθέτουν «πλάγια μέσα») σημαντικό χάσιμο χρόνου και ταλαιπωρία σε ατελείωτες ουρές.

Η ερώτηση λοιπόν που έρχεται αυτόματα στο μυαλό κάθε Ελληνα πολίτη είναι πότε άραγε η «ισχυρή» και «εκσυγχρονιστική» Ελλάδα θα παύσει τουλάχιστον να βλέπει τους πολίτες της ως υπηκόους μιας ηγεμονικής εξουσίας;