Εισαγωγικό Σημείωμα #8

 

Συντακτική Ομάδα

 

 

Αφού ευχηθούμε, με την ευκαιρία του καλοκαιρινού τεύχους, στους αγαπητούς αναγνώστες και φίλους του περιοδικού μας πρωτίστως καλές διακοπές (για όσους δεν είχαν ακόμη αυτή τη δυνατότητα) και καλή δύναμη για τον επερχόμενο χειμώνα, περνούμε στην παρουσίαση των θεμάτων που περιλαμβάνονται στο τεύχος 8 της Περιεκτικής Δημοκρατίας.

Με αφορμή την εντεινόμενη βία στη Μέση Ανατολή, φαινόμενο που έχει γίνει καθημερινότητα στην ευαίσθητη αυτή περιοχή του πλανήτη, η στήλη της επικαιρότητας ξεκινά με ένα κείμενο το οποίο παρουσιάζει και ερμηνεύει τις κύριες συνιστώσες της Σιωνιστικής πολιτικής και το πώς η πολιτική αυτή τροφοδοτεί τον φαύλο κύκλο της βίας από πλευράς Ισραήλ και της αντιβίας από την πλευρά των Παλαιστινίων.

Δύο αθλητικά αλλά με πολιτικές προεκτάσεις γεγονότα, το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου και η Ολυμπιάδα, μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του κόσμου το καλοκαίρι που διανύουμε. Πολλοί το ονόμασαν το καλοκαίρι του «ελληνικού αθλητισμού». Ωστόσο, στο δεύτερο άρθρο επικαιρότητας επισημαίνεται ότι όταν μία ολόκληρη χώρα βγαίνει στους δρόμους με εθνικιστικά συνθήματα, όταν η υψηλότερη γενετήσια ανθρώπινη πράξη γίνεται χυδαία πολεμική ιαχή, όταν στην Αριστερά έχει γίνει πλέον μόδα η υπεράσπιση ακόμη και εκδηλώσεων που παίρνουν σαφή εθνικιστικό χαρακτήρα, βγαίνει το λυπηρό συμπέρασμα πως η μόνη «αυθόρμητη» συλλογική δράση για την οποία είναι ακόμα ικανοί οι άνθρωποι είναι αυτή που όχι μόνο δεν απειλεί το σύστημα, αλλά ενθαρρύνεται και μαζικά προβάλλεται από αυτό, γεγονός που κάνει ακόμα πιο φανερή τη χρεοκοπία της Αριστεράς αυτής και επιτακτική την ανάγκη για ένα νέο ριζοσπαστικό κίνημα.

Στα θεωρητικά τμήματα του τεύχους 8 ξεκινάμε μία νέα ενότητα αφιερωμένη στο σημαντικό θέμα των ταξικών διαιρέσεων. Λόγω του μεγάλου εύρους του θέματος αποφασίσαμε να χωρίσουμε την ανάλυση (που προέρχεται από μεταφράσεις κειμένων του Διεθνούς Περιοδικού
Democracy & Nature) σε δύο μέρη, το πρώτο εκ των οποίων περιλαμβάνεται στο παρόν τεύχος. Παρά το γεγονός ότι οι θεωρήσεις του παρελθόντος (και κυρίως η μαρξιστική) γύρω από την κοινωνική διαστρωμάτωση με βάση την οικονομική σφαίρα έχουν ξεπεραστεί από τις εξελίξεις της εποχής μας, εντούτοις αυτό δεν σημαίνει ότι έχει επέλθει το τέλος των ταξικών διαιρέσεων σήμερα. Κάθε άλλο μάλιστα, αφού η ανισότητα είναι σήμερα τόσο έντονη (αν όχι και εντονότερη) όσο και στην αρχή της καπιταλιστικής περιόδου. Έτσι, μετά από μία συνοπτική περιγραφή της μαρξιστικής αντίληψης των τάξεων, γίνεται μία ιστορική ανασκόπηση για τη μορφή των ταξικών διαιρέσεων, η οποία περιλαμβάνει τη φιλελεύθερη φάση της οικονομίας της αγοράς, τις ταξικές αναδιαρθρώσεις στην κρατικιστική νεωτερικότητα και, τέλος, μία εκτενέστερη συζήτηση για τις τάξεις στη σημερινή νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση.

Επίσης στο θεωρητικό μέρος του τεύχους και με την ευκαιρία της δημοσίευσης  στα Ελληνικά του βιβλίου Πάρεκον του Μάικλ Άλμπερτ, και της μαζικής διαφήμισης του από τη ρεφορμιστική Αριστερά και τα ΜΜΕ που την υποστηρίζουν, αναδημοσιεύουμε αποσπάσματα από το βιβλίο του Τ. Φωτόπουλου «Ο καπιταλισμός του Τσόμσκι, ο μετακαπιταλισμός του ‘Αλμπερτ και η Περιεκτική Δημοκρατία» (Γόρδιος, 2004) που κυκλοφόρησε πολύ πρόσφατα.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα κείμενα στη στήλη διαλόγου. Αρχικά, ο Π. Κουμεντάκης προσπαθεί να δώσει απαντήσεις στο ερώτημα για το αν είναι εφικτή στις μέρες μας η άμεση δημοκρατία, ερώτημα το οποίο συχνά γίνεται από ανθρώπους που κατανοούν ότι η άμεση δημοκρατία αποτελεί τη μόνη διέξοδο στο πολιτικό επίπεδο από τη σημερινή κρίση αλλά έχουν, ωστόσο, επιφυλάξεις για το εφικτό ενός τέτοιου εγχειρήματος από τεχνικής άποψης. Ακολουθεί η συνέχεια του διαλόγου που άνοιξε πριν από μερικά τεύχη σε σχέση με το αναρχικό κίνημα στην Ελλάδα. Αυτή τη φορά το ενδιαφέρον εστιάζεται γύρω από τον ατομικισμό που διακρίνει τον αναρχικό χώρο αλλά και μία ευρύτερη συζήτηση γύρω από τα αναρχικά στέκια. Το τεύχος κλείνει με μια θεωρητική ανταλλαγή (που δημοσιεύουμε κατ’ εξαίρεση) για το πρόταγμα της περιεκτικής δημοκρατίας σε σχέση με την ψυχανάλυση, την Καστοριαδική ανάλυση και τη φιλοσοφική θεμελίωση του προτάγματος. Καλό διάβασμα και τα σχόλια σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα .

 

       


 

 

Επιστροφή