Εισαγωγικό Σημείωμα #6

 

Συντακτική Ομάδα

 

 

Καταρχήν, οφείλουμε να ξεκινήσουμε την παρουσίαση της ύλης σε αυτό το 6ο κατά σειρά τεύχος ευχαριστώντας όλους εκείνους που στήριξαν με οποιοδήποτε τρόπο (είτε μέσω συνδρομών, είτε προσφέροντας στη διάδοσή του) αυτό το νέο ξεκίνημα της ‘Περιεκτικής Δημοκρατίας’, που στεγάζεται από το προηγούμενο τεύχος στις εκδόσεις Γόρδιος. Στόχος του περιοδικού μας, όπως περιγράφεται και από το αντίστοιχο κείμενο των πρώτων σελίδων, είναι, πρώτον, να πραγματοποιήσει μέσα από τη στήλη της Επικαιρότητας μία εναλλακτική ανάγνωση των φαινομένων της εποχής μας και των αιτιών που έχουν οδηγήσει στη σημερινή κρίση σε όλα τα επίπεδα (πολιτικό, οικονομικό, οικολογικό, κοινωνικό, πολιτισμικό) και, δεύτερον, να παρουσιάσει μέσα από το αντίστοιχο Θεωρητικό Μέρος ορισμένες θεωρητικές θέσεις/προτάσεις πάνω σε βασικά ζητήματα γύρω από το πρόταγμα της Περιεκτικής Δημοκρατίας αλλά και ευρύτερα.

 

Έτσι, προκείμενου αυτό το διαφορετικό πολιτικό περιοδικό να συνεχίσει να προσφέρει στη διάδοση των ιδεών της Περιεκτικής Δημοκρατίας, με προεξέχουσα αυτήν της ισοκατανομής της δύναμης ανάμεσα σε όλους τους πολίτες, κάθε βοήθεια, όχι αποκλειστικά οικονομική, θεωρείται πολύτιμη και μας δίνει κουράγιο για τη συνέχεια. Στην κατεύθυνση αυτή, θα θέλαμε να ενισχύσουμε και την προσωπική επικοινωνία με τους αναγνώστες μας, ιδιαίτερα τώρα που αρχίζει να σχηματίζεται ένα διεθνές Δίκτυο Περιεκτικής Δημοκρατίας με τη συμμετοχή ακτιβιστών, ακαδημαϊκών αλλά και απλών ανθρώπων από διάφορα σημεία του πλανήτη. Πληροφορίες για το Δίκτυο Περιεκτικής Δημοκρατίας, για τους τρόπους επικοινωνίας με τους ανθρώπους του περιοδικού, για τις συνδρομές, αλλά και πολυάριθμα κείμενα γύρω από την Περιεκτική Δημοκρατία υπάρχουν διαθέσιμα στην ιστοσελίδα μας http://www.inclusivedemocracy.org.

 

Τις τελευταίες εβδομάδες που στη χώρα μας έχει στηθεί το προεκλογικό σκηνικό, υπάρχει ένα διάχυτο ενδιαφέρον για πολιτικά θέματα. Το εκλογικό αυτό τοπίο αποτελεί και το θέμα του πρώτου άρθρου της στήλης της Επικαιρότητας. Σε αυτό το άρθρο δείχνεται ότι παρά τη σωρεία υποσχέσεων και  επικοινωνιακών τρικ των δύο μεγάλων κομμάτων (με πιο πρόσφατο το φρούτο της συμμετοχικής «δημοκρατίας»), στην πραγματικότητα, η εκλογική διαδικασία δεν αποτελεί τίποτα άλλο από ένα παζάρι ελπίδας, αφού τόσο οι αντικειμενικές, όσο και οι υποκειμενικές συνθήκες που έχει καθιερώσει η διεθνοποιημένη οικονομία της αγοράς και η αντιπροσωπευτική «δημοκρατία» στη χώρα μας έχουν μετατρέψει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, με όλα όσα αυτές συνεπάγονται, σε μονόδρομο ανεξάρτητα από το κόμμα που θα κερδίσει την εξουσία. Στο άρθρο αναλύεται, επίσης, ο αδιέξοδος ρόλος της Αριστεράς σήμερα, ενώ εντοπίζονται ιστορικά και οι λόγοι που οι διάφορες τάσεις της έχουν στραφεί στο μεγαλύτερό μέρος τους είτε σε ρεφορμιστικές τάσεις είτε σε εσωστρεφείς και μεταμοντέρνες μορφές πολιτικής δράσης.

 

Στο επίκαιρο, αλλά ταυτόχρονα «διαχρονικό» τις τελευταίες δεκαετίες των νεοφιλελεύθερων αγορών εργασίας, πρόβλημα της ανεργίας επικεντρώνεται το δεύτερο κατά σειρά άρθρο επικαιρότητας. Το συγκεκριμένο πρόβλημα που πλήττει κυρίως νέους, γυναίκες και τον αγροτικό πληθυσμό φαίνεται σύμφωνα με όλες τις στατιστικές μελέτες να εντείνεται διαρκώς, καθώς οι διάφοροι «ειδικοί» του κατεστημένου επιμένουν να βλέπουν ως λύσεις τα ίδια τα αίτια που οδήγησαν την ανεργία στη σημερινή της έκταση. Ταυτόχρονα, πέρα από την αναγωγή του φαινομένου στους υπάρχοντες πολιτικούς και οικονομικούς θεσμούς, από το άρθρο προτείνονται ορισμένα άμεσα υλοποιήσιμα βήματα για την ανακούφιση των θυμάτων της ανεργίας, βήματα τα οποία ταυτόχρονα συμβαδίζουν με το χτίσιμο ενός νέου δημοκρατικού κινήματος βασισμένου στην Περιεκτική Δημοκρατία.

 

Πάνω στο τελευταίο, δηλαδή πάνω στις μεταβατικές στρατηγικές του προτάγματος της Περιεκτικής Δημοκρατίας, περιλαμβάνοντας όχι μόνο το επίπεδο της απασχόλησης, αλλά ευρύτερα και τη μετάβαση σε μία πολιτική δημοκρατία, σε μία οικονομική δημοκρατία, σε μία δημοκρατία στο κοινωνικό πεδίο και σε μία οικολογική δημοκρατία είναι αφιερωμένο το Θεωρητικό Μέρος του παρόντος τεύχους. Συχνά και από πολλούς ανθρώπους, παρά την αναγνώριση των αρετών του προτάγματος της Περιεκτικής Δημοκρατίας από πλευράς τους και τη σύμπλευση με τους στόχους της, υπάρχει σκεπτικισμός για το πώς μπορεί να χτιστεί μία εναλλακτική κοινωνία. Σκοπός, λοιπόν, του θεωρητικού μέρους που αποτελείται από τρία άρθρα και καλύπτει  το μεγαλύτερο τμήμα της ύλης, είναι να δώσει απαντήσεις σε τέτοιου είδους ερωτήματα. Στο πρώτο άρθρο εξετάζεται γενικά η στρατηγική για μία συνομοσπονδιακή Περιεκτική Δημοκρατία, η σημασία των τοπικών εκλογών και  η ανάγκη για ένα κίνημα νέου τύπου. Στο δεύτερο άρθρο, εξετάζεται το κρίσιμο θέμα του απελευθερωτικού υποκειμένου σήμερα και η ανάγκη για ένα νέο είδος πολιτικής και πολιτικής οργάνωσης. Τέλος, στο τρίτο άρθρο εξετάζεται η μετάβαση σε μια πολιτική, οικονομική, κοινωνική και οικολογική δημοκρατία, δηλαδή σε μια Περιεκτική Δημοκρατία.

 

Τέλος, με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του Τσόμσκι στη Θεσσαλονίκη γίνεται μια αποτίμηση  κάποιων σημαντικών σημερινών θέσεων του Τσόμσκι. Στο πρώτο άρθρο, που δημοσιεύεται για πρώτη φορά στα Ελληνικά, γίνεται μια αποτίμηση , από ελευθεριακή σκοπιά, των πρόσφατων θέσεων του Τσόμσκι για τη φύση του καπιταλιστικού συστήματος και των αξιών του και αποτελεί μετάφραση κειμένου που δημοσιεύθηκε στο διεθνές περιοδικό Democracy & Nature. Στο δεύτερο κείμενο  γίνεται μία αξιολόγηση βιβλιοκριτικής του βιβλίου του Τσόμσκι «11/9». Σύμφωνα με την κριτική αυτή, η ερμηνεία του φαινομένου της «τρομοκρατίας» από τον συγγραφέα γίνεται με κοντόφθαλμο και αποσπασματικό τρόπο, αφού ο Τσόμσκυ επιμένει να βάζει στη θέση του «κακού» την αμερικανική πολιτική αγνοώντας τις ευρύτερες οικονομικές και πολιτικές διεργασίες που έχουν συντελεστεί τις δύο τελευταίες δεκαετίες στα πλαίσια της διεθνοποιημένης οικονομίας της αγοράς, δηλαδή, ουσιαστικά, αγνοώντας τον ρόλο του ίδιου του συστήματος της οικονομίας της αγοράς!  

Καλή ανάγνωση!

 

 

 

Επιστροφή