Περιεκτική Δημοκρατία, τεύχος 13, Σεπτέμβριος 2006


 

Η πλατφόρμα καθόδου στις δημοτικές εκλογές της ομάδας Περιεκτικής Δημοκρατίας του Πάτερσον στο Νιου Τζέρσεϋ

 

Σήμερα, χρειαζόμαστε ένα νέο είδος πολιτικής, το οποίο θα περιλαμβάνει τη δημιουργία τοπικών Περιεκτικών Δημοκρατιών (ΠΔ) που θα εξασφαλίζουν την ισοκατανομή της δύναμης/εξουσίας και όπου οι πολίτες θα παίρνουν τις αποφάσεις:

 

 

Σε περίπτωση που η πρότασή μας πλειοψηφήσει, θα ληφθούν διάφορες πρωτοβουλίες για τη δημιουργία στο Πάτερσον μιας «δημοκρατίας εν δράσει», η οποία θα περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικού μετασχηματισμού προς την κατεύθυνση μιας ΠΔ. Τα προγράμματα αυτά θα εκτείνονται σε κάθε πεδίο του δημόσιου χώρου και θα περιλαμβάνουν

 

 

Η Εξουσία στους Πολίτες

 

Τοπικές Συνελεύσεις γειτονιάς

 

Η εξουσία θα ασκείται από δημοτικές συνελεύσεις που θα επιλέγουν ανακλητούς εντολοδόχους για τις επιτροπές, όπου θα λαμβάνονται όλες οι σημαντικές πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου των δημοτικών επιχειρήσεων, οι οποίες θα χρησιμοποιούν τοπικούς πλουτοπαραγωγικούς πόρους και θα διευθύνονται από τους εργαζόμενους όσον αφορά τα παρακάτω κρίσιμα ζητήματα:

 

Εναλλακτικές πηγές ενέργειας

 

Έξω από το Ηλεκτρικό Δίκτυο. Φιλικές προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας.

 

Κάθε κτίριο της πόλης να χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ηλιακή, αιολική και γεωθερμική) ώστε η κοινότητα να γίνει αυτάρκης και αυτοσυντηρούμενη.

 

Οι φοιτητές θα εκπαιδεύονται στις νέες τεχνολογίες και στη συντήρηση και επισκευή αυτών των σύγχρονων εναλλακτικών συστημάτων.

 

Υφαντουργία

 

Ίνες από κάνναβη μπορούν να συνυφανθούν με βαμβακερά, ραιγιόν, βελούδο κλπ  για άνεση και στυλ, ανθεκτικότητα, και αντοχή στην υγρασία και την υπεριώδη ακτινοβολία. Η κάνναβη διαθέτει όλα τα πλεονεκτήματα παρομοίων πρώτων υλών και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή ειδών ένδυσης, υπόδησης, κουρτινών,  αποσκευών και οικιακής επίπλωσης σε χαμηλότερο κόστος.

 

Απασχόληση: οι συνελεύσεις γειτονιάς θα ελέγχουν τις δημοτικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα επανδρώνονται από τον τοπικό πληθυσμό, στην παραγωγή υφαντουργικών προϊόντων, ειδών ένδυσης (συμπεριλαμβανομένης της σχεδίασης, βαφής κλπ), τσαντών και οικιακού εξοπλισμού. Οι εργαζόμενοι θα αυτοδιαχειρίζονται τους χώρους εργασίας και θα κάνουν χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Οι σπουδαστές και τα μέλη της κοινότητας θα εκπαιδεύονται για να καλύπτουν τα κενά στους διάφορους επαγγελματικούς κλάδους, ανάλογα με τη ζήτηση.

 

Πλαστικά από κάνναβη: Κατασκευασμένα από ίνες κάνναβης και ανανεώσιμα υλικά, τα πλαστικά από κάνναβη ήδη χρησιμοποιούνται στην αυτοκινητοβιομηχανία. Όμως, ολόκληρος ο οικιακός εξοπλισμός, από σακούλες μέχρι οικιακά σκευή και οικοδομικά υλικά, μπορεί να κατασκευάζεται από παρόμοια πλαστικά.

 

Υδροπονία

 

Καλλιέργεια χωρίς τη χρήση χώματος. Τα υδροπονικά συστήματα είναι απλά και εύκολα στη χρήση και υπερέχουν της καλλιέργειας με χώμα διότι παρέχουν στα φυτά τα ιδανικά επίπεδα θρεπτικών συστατικών για την ανάπτυξή τους.

 

Θερμοκήπια: Εκμετάλλευση κάθε χώρου ή κτιρίου για την κατασκευή της απαραίτητης υποδομής, με στόχο για την ισοκατανομή των τροφίμων από τις δημοτικές συνελεύσεις

 

Διατροφή:  Ενθάρρυνση της υγιεινής διατροφής και αποθάρρυνση των φαστφουντάδικων. Εισαγωγή μαθήματος διατροφής σε όλα τα σχολεία.

 

Υγιεινή περίθαλψη

 

Δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγιεινής από κλινικές που ενσωματώνουν τις πρακτικές της ορθόδοξης με αυτές της προληπτικής ιατρικής, καθώς και εκείνες τις πρακτικές (όπως ο βελονισμός) που είναι συμβατές με τις επιστημονικές μεθόδους και είναι αποδεκτές από την ορθόδοξη ιατρική. Παρόμοιες κλινικές θα υπάρχουν σε κάθε ευρύτερη συνοικία ώστε η πρόσβαση σε αυτές να είναι εύκολη για όλους. Μεταξύ των καθηκόντων τους θα είναι η θεραπεία ασθενών που πάσχουν από AIDS/HIV, από εξάρτηση σε ναρκωτικά κλπ. αλλά και η παροχή βοήθειας στα παιδιά μας, ώστε να απομακρυνθούν από ψυχοτρόπα φάρμακα, όπως το Ritlin και το Adderall, τα οποία χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των υποτιθέμενων δυσκολιών μάθησης, όπως ADD και ADHD.

 

Διατροφή Βλ. παραπάνω.

 

Στέγαση

 

Όλα τα νέα κτίρια θα κτίζονται –όσο είναι δυνατό-- με εναλλακτικές μορφές ενέργειας, κάνοντας χρήση νέων αρχιτεκτονικών και δομικών υλικών που είναι αυτοσυντηρούμενα. Τα παλαιότερα κτίρια θα αντικαθίστανται με τη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών. Ισότιμες  συνθήκες στέγασης για όλους.

 

Απασχόληση: Οι κατασκευαστικές ανάγκες κάθε είδους, είτε πρόκειται για οικίες, για εργοστάσια, θερμοκήπια ή άλλες εγκαταστάσεις, θα δημιουργήσουν πολλές νέες θέσεις εργασίας.

 

Συνελεύσεις γειτονιάς: Οι τοπικές ΠΔ θα έχουν την ευθύνη για την οικοδόμηση οικιών με οικολογικές προδιαγραφές, που θα διαθέτουν περισσότερο χώρο για τους χρήστες και θα παρέχουν οικολογικά ασφαλέστερες συνθήκες.

 

Άδεια οικόπεδα: Όλα τα άδεια οικόπεδα θα επιστραφούν στις συνελεύσεις γειτονιάς, οι οποίες θα αποφασίζουν τη χρήση τους κατά τη διακριτική τους ευχέρεια ως οικίες, παιδότοπους, θερμοκήπια, κλινικές ή οτιδήποτε άλλο έχει ανάγκη η γειτονιά.

 

Εκπαίδευση

 

Η εκπαίδευση σήμερα ως διαδικασία κοινωνικοποίησης διδάσκει στους νέους τις αξίες της ανισοκατανομής δύναμης/εξουσίας, τις οποίες και αφομοιώνουν. Παρόλο που όλοι ισχυριζόμαστε ότι εργαζόμαστε για το κοινό καλό, κανένας δεν αμφισβητεί τις βασικές αξίες του κυρίαρχου κοινωνικού παραδείγματος. Σε μία δημοκρατική και αυτόνομη κοινωνία, οι άνθρωποι αισθάνονται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των πολιτικών που οι ίδιοι επιλέγουν και έχουν τη δυνατότητα να τροποποιήσουν. Έτσι, σε μία δημοκρατική κοινωνία, όλοι οι θεσμοί και αξίες μπορούν να αμφισβητηθούν. Με βάση τη θεμελιώδη αρχή της αυτονομίας, μπορούμε να συνάγουμε ένα σύνολο ηθικών άξιων που ανάγονται στην ισότητα και τη δημοκρατία και περιλαμβάνουν τον σεβασμό της προσωπικότητας του κάθε πολίτη (ανεξάρτητα από φύλο, φυλή, εθνική ταυτότητα κλπ) και φυσικά τον σεβασμό για την ίδια την ανθρώπινη ζωή. Το κοινωνικό συμφέρον ταυτίζεται με το ατομικό.

 

Εκείνο που χρειαζόμαστε είναι η επιστροφή σε μία έννοια που γεννήθηκε στην αρχαία Ελλάδα, την Παιδεία, δηλαδή, το όραμα της εκπαίδευσης ως αναπόσπαστου τμήματος μιας γνήσιας δημοκρατικής κοινωνίας που στοχεύει στην ατομική και κοινωνική αυτονομία. Η Παιδεία είναι η σφαιρική εκπαίδευση του πολίτη, η οποία περιλαμβάνει μια δια βίου διαδικασία διαμόρφωσης του χαρακτήρα, απορρόφησης γνώσης και δεξιοτεχνιών και –το πιο σημαντικό- πρακτικής εξάσκησης σε μια ενεργό ιδιότητα του πολίτη, στην οποία  η πολιτική δραστηριότητα δεν θεωρείται ως μέσο για κάποιο σκοπό, αλλά αποτελεί  αυτοσκοπό. Η Παιδεία, επομένως, έχει τον ευρύτερο στόχο να αναπτύξει τις ικανότητες όλων των πολιτών, ώστε αυτοί να συμμετέχουν  σε όλες τις αυτοστοχαστικές και διαβουλευτικές δραστηριότητες, με άλλα λόγια, να εκπαιδεύσει τους πολίτες ως πολίτες, έτσι ώστε ο δημόσιος χώρος να αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο. Με αυτή την έννοια, η Παιδεία περιλαμβάνει τους επί μέρους στόχους της  εκπαίδευσης των πολιτών ως πολιτών, καθώς και της ατομικής τους εκπαίδευσης.  Η Παιδεία είναι μία πολιτική και ηθική πράξη, με την έννοια ότι εμφυσά στους νέους ανθρώπους τις δημοκρατικές αξίες που απορρέουν από τις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατικής οργάνωσης, δηλ. την αρχή της αυτονομίας και της κοινότητας.

 

Τα σχολικά κτίρια, επομένως, δεν θα χρησιμοποιούνται μόνο ως κέντρα αναψυχής και αθλοπαιδιών αλλά θα μπορούν να είναι επίσης κέντρα παροχής υπηρεσιών υγιεινής που θα τα επανδρώνουν κάτοικοι της κοινότητας.

 

Διαμόρφωση Χαρακτήρα: Η κοινωνία πρέπει να διδάξει τα παιδιά της να σκέφτονται. Η Λογική, η ανάπτυξη κριτικής σκέψης και η έρευνα πρέπει να διδάσκονται. Η ανάπτυξη ικανοτήτων πρέπει να είναι παράλληλη διαδικασία με την διδαχή του σεβασμού της προσωπικότητας του κάθε πολίτη, ανεξάρτητα από το φύλο, την τάξη, τη θρησκεία και την εθνικότητα, έτσι ώστε το κοινωνικό συμφέρον να ταυτίζεται το ατομικό. Προς την κατεύθυνση αυτή, η ΠΔ προτείνει την ενσωμάτωση στη διδασκαλία στοιχείων φιλοσοφίας. Το μάθημα της φιλοσοφίας, βοηθά στη διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών,  δίνοντάς τους την ευκαιρία να σκεφτούν, να συζητήσουν και να αμφισβητήσουν αξίες, απελευθερώνοντας το ατομικό δυναμικό τους για τον κοινωνικό στόχο της διεύρυνσης του κοινού συμφέροντος.

 

Επαναφορά της Οικιακής Οικονομικής και Χειροτεχνίας (μέταλλο, ξύλο κ.λπ.): Τα προγράμματα αυτά έχουν καταργηθεί. Η ανάπτυξη λειτουργικών δεξιοτεχνιών όμως είναι ζωτική για την εκπαίδευση. Οι δεξιοτεχνίες που παρέχουν παρόμοια προγράμματα απουσιάζουν από τους σπουδαστές μας –πράγμα που αποτελεί μειονέκτημα στην εκπαίδευση τους. Όλα τα νέα σχολεία που θα κτιστούν πρέπει να περιλαμβάνουν παρόμοια προγράμματα.

 

Επιτροπές ελέγχου των Κοινοτικών προγραμμάτων εκπαίδευσης: Οι γονείς θα εμπλέκονται άμεσα στην εκπαίδευση των παιδιών τους.

 

Σταυροφορία εξάλειψης του αναλφαβητισμού: Οι Δημοτικές συνελεύσεις θα οργανώνουν ομάδες μελέτης προσφέροντας δωρεάν βιβλία στην κοινότητα. Η δημοκρατία βασίζεται σε καλά πληροφορημένους πολίτες.