(Βιβλιοκριτική στην εφημερίδα "Τα Νέα" στις 25 Σεπτεμβρίου 1997)


Η Νέα Τάξη μέσα κι έξω

ΈΛΕΝΑ Δ. ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ

 

Τι επιπτώσεις έχει η Νέα Διεθνής Τάξη στη χώρα μας; Πάντως, δεν είναι μόνο πολιτική, υποστηρίζει ο συγγραφέας του βιβλίου. Εξίσου σημαντική είναι η οικονομική και ιδεολογική της διάσταση.

Η διεθνοποίηση της οικονομίας της αγοράς και η καθολίκευση του οικονομικού προγράμματος της νεοφιλελεύθερης συναίνεσης οριοθετούν την οικονομική διάστασή της.

Αντίστοιχα, η μεταμοντέρνα μυθολογία του τέλους των ιδεολογιών προσδιορίζει την ιδεολογική της διάσταση.

Ένα ειδικό βιβλίο του Τάκη Φωτόπουλου, καθηγητή Οικονομικών και συνεργάτη της «Ελευθεροτυπίας». Ο τόμος είναι μια συλλογή άρθρων που δημοσιεύτηκαν στη μόνιμη στήλη του στην εφημερίδα. Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη, τα οποία εξετάζουν τις αντίστοιχες συνιστώσες της Νέας Τάξης και τις επιπτώσεις τους στην Ελλάδα. Την οικονομική, την πολιτική και την ιδεολογική (κουλτούρα και ΜΜΕ).

Ο αναγνώστης θα βρει αναλύσεις της νέας παγκόσμιας οικονομικής τάξης και της θέσης της Ελλάδας σ' αυτήν. Ακόμη, ερευνάται η εναλλακτική «τάξη» που καθορίζεται από τις παραμέτρους της πολιτικής, οικονομικής και οικολογικής δημοκρατίας. Αυτή αντιπαρατίθεται στη σημερινή «δημοκρατική» Νέα Τάξη, η οποία, κατά τον συγγραφέα, διέρχεται μια άνευ προηγουμένου πολιτική και ηθική κρίση. Οι προβληματισμοί αυτοί και οι παρατηρήσεις του συγγραφέα καλύπτουν τη δεκαετία 1987-1996.