(Το  παρακάτω  άρθρο  έχει  δημοσιευθεί  στην  εφημερίδα  Ελευθεροτυπία  στις 25/6/2000)

Τι είναι δημοκρατία;

Ακούγεται ως αφελές ερώτημα, αλλά είναι ένα πολυσύνθετο ζήτημα: τι σημαίνει «δημοκρατία»;

Σήμερα, πάνω; από δύο χιλιετίες μετά την ανάδυση της αρχαίας αθηναϊκής δημοκρατίας, κάποιοι επιμένουν ότι η έννοια έχει διαστρεβλωθεί, το περιεχόμενο της έχει αλλοιωθεί, ακόμη και η ιστοριογραφία της έχει παραποιηθεί.

«Δεδομένης της σύγχυσης, σκόπιμα καλλιεργημένης από τους επαγγελματίες πολιτικούς, οι οποίοι έχουν κάθε λόγο να συσκοτίσουν την έννοια της πραγματικής δημοκρατίας, αυτό το βιβλίο στοχεύει να βοηθήσει τον αναγνώστη ν' αποκτήσει μια συνοπτική εικόνα της έννοιας της δημοκρατίας σε σχέση με αυτόο που περνά για δημοκρατία σήμερα στη Δύση» αναφέρει στο σημείωμα του ο εκδότης ενός νέου βιβλίου που φιλοδοξεί όχι μόνο να ερμηνεύσει την πολυσήμαντη αυτή έννοια, αλλά και να προτείνει μια καινούρια μορφή  δημοκρατικής διαχείρισης των  κοινωνιών.

Είναι το βιβλίο «Από την Αθηναϊκή Δημοκρατία στην Περιεκτική Δημοκρατία» του Τάκη Φωτόπουλου.

Αποτελούμενο από δύο  ξεχωριστά κείμενα του συγγραφέα -γνωστού στους αναγνώστες της "Ε" από την αρθρογραφία του, το βιβλίο, αφου αναλύει το χθες και το σήμερα της δημοκρατικής  διαχείρισης, εισάγει τον όρο «περιεκτική δημοκρατία» ερμηνεύοντας τον ως μια νέα, εφαρμόσιμη, αντίληψη περί δημοκρατίας. Από τις εκδόσεις «Ελεύθερος Τύπος» (Βαλτετσίου 53 Αθήνα, τηλ. 38 02 040)

 

Α. Φακατσέλης