(Ελευθεροτυπία, 28/06/2007)

 

Ο καύσωνας και οι απαράδεκτες διακρίσεις της ΔΕΗ

 

ΤΑΚΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

 

 

 

Η «ισχυρή Ελλάδα» των ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θαυματούργησε και πάλι αυτές τις μέρες.

 

Όλοι μιλούν για το ενδιαφέρον τους για το περιβάλλον, ενώ οι οικολογούντες μάς συνιστούν να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο του θερμοκηπίου... κάνοντας οικονομία στο ηλεκτρικό που καίμε και βρίσκοντας τη λύση στο τεχνολογικό πρασίνισμα της «οικονομίας ανάπτυξης», και ενώ οι πλημμύρες και οι καύσωνες διαδέχονται οι μεν τους δε, η συζήτηση για το περιβάλλον έχει γίνει καθαρή προεκλογική κουβέντα προς άγραν ψήφων.

Στο μεταξύ, οι πολυαναμενόμενοι καύσωνες για φέτος άρχισαν να έρχονται και τους πληρώνουν κατ' αρχάς τα κατώτερα λαϊκά στρώματα, όπως και τις πλημμύρες πριν. Διότι φυσικά είναι αστείο το επιχείρημα ότι ο καύσωνας ήταν μεγάλος και γι' αυτό δεν μπόρεσε να τον αντιμετωπίσει η ΔΕΗ, όπως το ίδιο αστείο θα ήταν εάν έβγαινε η σουηδική κυβέρνηση τον χειμώνα και έλεγε ότι αδυνατούσε να προστατεύσει τη χώρα γιατί χιόνισε πολύ!

Η χώρα μας σύμφωνα με τις προβλέψεις όλων των διεθνών ειδικών θα αντιμετωπίζει κάθε χρόνο παρόμοια και χειρότερα καιρικά και φονικά φαινόμενα. Εάν λοιπόν τα κόμματα εξουσίας μέσα στο υπάρχον κοινωνικο-οικονομικό σύστημα της οικονομίας ανάπτυξης είναι προφανώς ανίκανα να αποτρέψουν τη συνεχή επιδείνωση της κατάστασης, θα μπορούσαν τουλάχιστον να στρέψουν όλες τις προσπάθειές τους στη μείωση κατά το δυνατόν των συνεπειών της οικολογικής κρίσης. Ποιος είναι όμως ο μακροπρόθεσμος προγραμματισμός που έγινε όλα αυτά τα χρόνια για να έχει ενεργειακή επάρκεια η ΔΕΗ σε στιγμές σαν αυτές; Γιατί άραγε η Ιταλία που αντιμετωπίζει ίδιες συνθήκες καύσωνα με εμάς δεν αντιμετωπίζει το συγκαλυπτόμενο black out που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σήμερα; Και είναι συγκαλυπτόμενο black out διότι, για να αποφύγουν το εξευτελιστικό γενικευμένο black out, απλώς το επιβάλλουν σε περιοχές που αυθαίρετα οι ίδιοι διαλέγουν.

Και όχι μόνο επιλέγουν αυθαίρετα, αλλά επιλέγουν με κριτήρια συνήθως ταξικά. Έτσι καταδικάζουν κατά κανόνα λαϊκές γειτονιές και νησιά όχι στην πρώτη γραμμή τουρισμού να υποφέρουν τον καύσωνα χωρίς ηλεκτρικό, ενώ βέβαια οι αριστοκρατικές συνοικίες στην Εκάλη, το Καστρί κ.λπ., καθώς και νησιά όπως η Μύκονος δεν υφίστανται την παραμικρή συνέπεια. Έτυχε να βρίσκομαι στη Σύρο αυτό τον καιρό και έζησα μαζί με τους κατοίκους το χάλι της ΔΕΗ με τις καθημερινές διακοπές ρεύματος, στην αρχή εξάωρες και στη συνέχεια τετράωρες και την οικονομική ζωή της πρωτεύουσας των Κυκλάδων να έχει παραλύσει, τα τρόφιμα να αλλοιώνονται στα ψυγεία και τον κόσμο να μην ξέρει κατά ποιανού να στραφεί. Και η αγανάκτησή τους δικαιολογημένα κορυφώνεται όταν ξέρουν ότι οι ίδιοι υφίστανται τη μόλυνση από το εργοστάσιο της ΔΕΗ στο νησί τους, το οποίο όμως τροφοδοτεί και τη Μύκονο, η οποία βέβαια δεν έχει υποστεί τις συνέπειες της κρίσης, όπως και άλλα τουριστικά νησιά (Κρήτη, Κέρκυρα κ.λπ.). Ανάλογα συμβαίνουν σε πολλές άλλες περιοχές τα οποία το ευρύ κοινό δεν τα μαθαίνει καν, γιατί η ΔΕΗ και οι ιθύνοντες φρόντισαν να επιβάλουν συσκότιση και στις πληροφορίες, μη παρέχοντας λεπτομερείς ανακοινώσεις για τη διάρκεια των διακοπών ανά περιοχή και τα ΜΜΕ να είναι ανίκανα να κάνουν τα ίδια την έρευνα αυτή.

Ένα κράτος όμως ελάχιστα σεβόμενο τον εαυτό του θα προσπαθούσε να καταμερίσει ισομερώς τις πολύ σημαντικές συνέπειες του προβλήματος μεταξύ όλων των κατοίκων της χώρας και όχι με κριτήρια ταξικά ή έστω οικονομικά. Το ελάχιστο θα ήταν να γίνονται εκ περιτροπής περικοπές σε κάθε γωνιά της Ελλάδος και όχι οι σημερινές απαράδεκτες διακρίσεις. Ποιος έχασε όμως τον σεβασμό στον εαυτό του για να τον βρουν οι κρατούντες;