@ 29.05.2014


ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ | 9 ΓΕΝΑΡΗ 2009


ΛΑΣΠΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ATHENS INDYMEDIA ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ


 

Στις 9 Γενάρη 2009 εκδηλώθηκε άθλια λασπολογική επίθεση κατά της Περιεκτικής Δημοκρατίας (Π.Δ.) στο Athens Indymedia που, αν δεν είχε οργανωθεί από κάποιους στη Διαχειριστική Ομάδα (Δ.Ο.), σίγουρα υποστηρίχτηκε σκανδαλωδώς από αυτή, όπως θα δειχτεί παρακάτω, φθάνοντας στο σημείο, σε παράβαση ακόμη και των κανόνων δημοσίευσης του μέσου, να μας κρύβει κάθε σχόλιο με το οποίο προσπαθούσαμε να υποστηρίξουμε τη θέση μας απέναντι στην επίθεση αυτή. Τα γεγονότα έχουν ως εξής:

Όπως είναι γνωστό από την πρώτη μέρα ίδρυσης του Indymedia εκδηλώθηκε μια θανάσιμη έχθρα του ενάντια κυρίως στο Κ.Κ.Ε. και δεν μιλάμε για τα σχόλια των επισκεπτών όπου υποτίθεται γράφει ο καθένας ότι θέλει (… εφόσον βέβαια εγκρίνει τα σχόλια η Δ.Ο. η οποία έχει το πεπόνι αλλά και το μαχαίρι για να κρύβει ότι δεν της αρέσει ―δυνατότητα που εφαρμόζει μαζικά!) αλλά για τη στάση της Δ.Ο. Δηλαδή για τα άρθρα που προωθεί η ίδια ή συμπαθούντες και τα οποία δείχνουν μια ανίερη συμμαχία ρεφορμιστών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και μεταμοντέρνων «αναρχικών», δηλ.: άρθρα για αποσπασματικούς αγώνες σε σχέση με δικαιώματα (τους οποίους βέβαια όλοι ανέξοδα επιδοκιμάζουν) και σπανιότερα άρθρα αντισυστημικά που αμφισβητούν δηλαδή το ίδιο το σύστημα της καπιταλιστικής οικονομίας της αγοράς, την Ε.Ε. και την αντιπροσωπευτική «δημοκρατία» που αναπαράγει και εντείνει αλματωδώς τη συστημική καταστολή και τα συμπτώματα της (όπως την ανάγκη για δικαιώματα). Συνήθως μάλιστα παρόμοια αντισυστημικά άρθρα ανεβαίνουν «από τα κάτω» και αντιμετωπίζουν μια «μεροληπτική» αντιμετώπιση των διαχειριστών που με την πρώτη ευκαιρία κρύβουν τα αντισυστημικά ιδιαίτερα σχόλια. Η κατάσταση αυτή ήταν γνωστή ήδη από την ίδρυση του μέσου το 2002 και ο Τάκης Φωτόπουλος (Τ.Φ.) είχε μάλιστα προτείνει μια δημοκρατική διαδικασία διαχείρισής του από τους ίδιους τους χρήστες και όχι από κάποιους αυτοδιοριοσμένους διαχειριστές («Για ένα Δημοκρατικό Ιντιμιντια» (26.05.2002). Retrieved 29.05.2014) ―προτάσεις βέβαια που όχι μόνο τις μποϊκοτάρισε η Δ.Ο. αλλά και εξαπέλυσε (ή υποστήριξε έμμεσα την εξαπόλυση) μιας ανέντιμης προσωπικής λασπολογικής επίθεσης εναντίον του που τον οδήγησε να γράψει μια σειρά άρθρων για τον ρεφορμιστικό και λασπολογικό ρόλο των Indymedia στα μοναδικά προσφερόμενα Μ.Μ.Ε. της Αριστεράς τότε, δηλαδή στο ΠΡΙΝ και τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, εφόσον φυσικά, δεν ετίθετο θέμα δημοσίευσής τους στα όργανα της ρεφορμιστικής Αριστεράς (Αυγή, Εποχή κ.λπ.) αφού πρόσωπα από αυτόν τον χώρο ήταν τότε αποδεδειγμένα μέλη της Δ.Ο. μαζί με κάποιους μεταμοντέρνους «αναρχικούς». Ιντιμίντια: Άντρα ρεφορμισμού και ανώνυμης λασπολογίας» Κυρακάτικος Ριζοσπάστης (28/07/2002), «Ιντιμίντια: Μύθοι και πραγματικότητα», ΠΡΙΝ (Κυριακή 2 Ιουνίου 2002); «Το Αθηναϊκό Ιντιμίντια και η ρεφορμιστική Αριστερά», ΠΡΙΝ (Κυριακή 16 Ιουνίου 2002) ].

Όταν ξέσπασε η πρόσφατη κοινωνική έκρηξη οι ομάδες της Περιεκτικής Δημοκρατίας τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη πήραν ενεργό μέρος στις καταλήψεις και τις διαδηλώσεις όπως φαίνεται άλλωστε από τις παρεμβάσεις μας. (εδώ)

Ο ίδιος ο Τ.Φ. όχι μόνο πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ του νεολαιίστικου κινήματος που το θεώρησε απόλυτα δικαιολογημένη μορφή λαϊκής αντιβίας, χωρίς να υιοθετεί τις άθλιες διακρίσεις «κουκουλοφόρων» και μη, και χαιρέτησε τον αυτόνομο και ακηδεμόνευτο από τα κόμματα της παραδοσιακής Αριστεράς (ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αλλά και ΚΚΕ) χαρακτήρα του. Η κρίση είναι συστημική», Ελευθεροτυπία (20.12.2008)] αλλά και ταξίδευσε στην Ελλάδα ειδικά γι’ αυτό το λόγο και μίλησε σε συγκεντρώσεις καταληψιών στη Νομική Σχολή του Παν. Αθηνών και το Δήμο Χαλανδρίου με σημαντική μάλιστα επιτυχία όπως έδειξε η μαζική συμμετοχή και η πολύ ζωντανή συζήτηση με «αντιπρόσωπους» σχεδόν όλων των παρατάξεων της Αριστεράς Η Κρίση και η ανάγκη για ένα νέο κίνημα», Ομιλία του Τάκη Φωτόπουλου στον καταληφθέντα Δήμο Χαλανδρίου (19/12/2008); «Η ανάγκη για μια Συνομοσπονδιακή Περιεκτική Δημοκρατία», Ομιλία του Τάκη Φωτόπουλου στην καταληφθείσα Νομική Σχολή Παν. Αθηνών (21/12/2008).]

Ήταν επομένως οδυνηρή η έκπληξή μας όταν είδαμε σήμερα στα Indymedia τη δημοσίευση άρθρου [ 965234 ΚΚ Κ(ουκουλοφόρων) - εμείς με τις πέτρες εσείς με την ρουφιανιά από kazaoul 2:34μμ, Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2009 (Τροποποιήθηκε 8:04μμ, Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2009). Retrieved 29.05.2014 ] όπου κάποιος ανώνυμος αφού έκανε τη συνήθη επίθεση για τον χαφιεδικό κ.λπ. ρόλο του ΚΚΕ και του Ριζοσπάστη πρόσθεσε στο τέλος και την εξής σαφώς λασπολογική σημείωση:

*κρατάει από παλιά αυτή η ιστορία http://ww2.rizospastis.gr/page.do?publDate=28/7/2002&pageNo=15&direction=1 (σήμερα το βρήκα τυχαία από το google)

 

Ο στόχος, όπως αποδείχτηκε τελικά, ήταν ξεκάθαρος: να περάσει η «γραμμή» ότι η Π.Δ. γενικά και ο Τ.Φ. ειδικότερα συντάσσονται με την απαράδεκτη στάση του Κ.Κ.Ε. και του Ριζοσπάστη απέναντι στο κίνημα που εκφράστηκε στην πρόσφατη εξέγερση. Όταν μάλιστα μέλη ―αλλά και μη μέλη― του Δικτύου της Π.Δ. που γνωρίζουν τη θέση της Π.Δ. και του Τ.Φ. πάνω στο θέμα παρενέβηκαν με σχόλια τους για να επικρίνουν (χωρίς κανένα υβριστικό σχόλιο) την παραπάνω λασπολογία, η Δ.Ο. αρχικά μετέφερε τα σχόλια τους στο φόρουμ συζητήσεων και στη συνέχεια εντελώς αυθαίρετα τα έκρυψε!

(εδώ τα κομμένα από την Δ.Ο. σχόλια των χρηστών)

Η αποκορύφωση όμως της φασιστικής (ο καλύτερος χαρακτηρισμός ) συμπεριφοράς της Δ.Ο. έγινε όταν ο Τ.Φ., με φιλικό του e-mail προς τη Δ.Ο., προσπάθησε να της δώσει διέξοδο για να τελειώσει το θέμα εκεί. Ιδού το e-mail του:

From: takisfotopoulos

Subject: ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

Date: 9 January 2009 13:28:57 GMT

To: imc-athens-editorial@lists.indymedia.org

Cc: imc-athens-editorial@lists.indymedia.org

Προς την Διαχειριστική Ομάδα

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=965234

Μόλις με πληροφόρησαν μέλη του Δίκτυου για την Περιεκτική Δημοκρατία από την Αθήνα ότι στο παρακάτω θρεντ κάποιοι προσπαθούν κατά γκεμπελικό τρόπο να συνδέσουν την παλιότερη (και δικαιολογημένη με τα τότε δεδομένα) κριτική μου γα το Ιντιμιντια, που είχε δημοσιευθεί όχι μόνο στον Ριζοσπάστη αλλά και στο Πριν, με την σημερινή απάράδεκτη στάση του ΚΚΕ για το κίνημα των νέων (όπως τόνισα στο άρθρο μου στην "Ε" της 20/12): http://www.enet.gr/online/online_hprint?q=&a=????+??????????&id=75741700

Θέλω να ελπίζω ότι απλώς η ΔΟ σας ακόμη δεν αντιλήφθηκε την σαφώς ανήθικη αυτή σύνδεση που κάνει το σχόλιο αυτό και θα το αποσύρει αμέσως.

Τάκης Φωτόπουλος

 

Αυτό το φιλικό e-mail του Τ.Φ. οι της Δ.Ο. το αγνόησαν εντελώς και ο λόγος έγινε προφανής σύντομα. Όταν πέρασε μιάμιση περίπου ώρα και δεν υπήρχε καμιά αντίδραση ενώ βέβαια στο μεταξύ χιλιάδες επισκέπτες έμπαιναν στο Indymedia και έβλεπαν στην πρώτη σελίδα τη λασπολογική επίθεση, ο Τ.Φ., βλέποντας την τακτική της Δ.Ο. να κρύβει τα επικριτικά σχόλια κατά της λασπολογίας, αναγκάστηκε να δημοσιεύσει το κείμενο του e-mail κάτω από το λασπολογικό σχόλιο. Τότε η θρασύτατη Δ.Ο. του Indymedia το έκρυψε και αυτό! Ο λόγος που δεν είχαν απαντήσει στο e-mail του Τ.Φ. έγινε τώρα φανερός. Σε περίπτωση που θα έκανε καταγγελία για τη Σταλινική αυτή ενέργεια η Δ.Ο. θα πρόβαλε την πολυχρησιμοποιημένη δικαιολογία ότι δεν ήξεραν αν το μήνυμα ήταν γνήσιο. Βέβαια αν είχαν την παραμικρή δεοντολογία, ή έστω έντιμη αριστερή νοοτροπία, θα έπρεπε να απαντήσουν στο e-mail του Τ.Φ., έστω ότι το παρέλαβαν, οπότε και θα διαπίστωναν αν το e-mail ήταν γνήσιο ή όχι. Τότε, και αφού ήδη είχαν περάσει πάνω από 3 ώρες από το πρώτο e-mail, ο Τ.Φ. αναγκάστηκε και έστειλε μια τελευταία προειδοποίηση, ακόμη ελπίζοντας ότι τελικά θα μπορούσε να λυθεί φιλικά το θέμα:

 

From: takisfotopoulos

Subject: ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ

Date: 9 January 2009 16:42:10 GMT

To: imc-athens-editorial

Cc: imc-athens-editorial

ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Μπορείτε να μου πείτε με ποιο δικαίωμα ΚΡΥΨΑΤΕ το κείμενο του εμεηλ που σας έστειλα (από κάτω) που ανασκεύαζε την άθλια λασπολογία εναντίον μου, μαζί με όλα τα άλλα σχόλια τα οποία ήταν στη πλειοψηφία τους επικριτικά του λασπολόγου; Μην καταφύγετε στη τετριμμένη δικαιολογία ότι μπορεί κάποιος άλλος να χρησιμοποιούσε το όνομα μου γιατί αυτό μπορούσατε να το εξακριβώσετε αμέσως στέλνοντας μου εμεηλ, σε απάντηση του δικού μου ευγενικού εμεηλ, όπως άλλωστε είχατε ηθική υποχρέωση να κάνετε σε κάποιον που σας έγραψε. ΠΕΡΙΜΕΝΩ Η ΝΑ ΚΡΥΨΕΤΕ ΤΟ ΑΘΛΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΑΝΑΡΤΗΣΑΤΕ Η ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΝΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΣΤΕΙΛΑ ΜΕ ΕΜΕΗΛ, ΟΠΩΣ ΑΛΛΩΣΤΕ ΕΧΕΤΕ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟ ΑΛΛΑ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ΜΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ! ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΙΣΤΕ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΣΠΟΛΟΓΟ.

Τάκης Φωτόπουλος

 

Η απάντηση τους ήλθε σε ελάχιστα λεπτά μετά την ανάρτηση του σχολίου αυτού: Το έκρυψαν και πάλι χωρίς καμία εξήγηση ή δικαιολογία και ενώ όχι μόνο συνέχισαν να δημοσιεύουν το λασπολογικό άρθρο (εδώ) αλλά δημιούργησαν και μια «ψευτο-συζήτηση» (όχι βέβαια με τα επικριτικά σχόλια που είχαν ήδη φροντίσει να κρύψουν αλλά… συνθέτοντας παλιότερα σχόλια σε σχέση με παρεμφερές άρθρο για τον Ριζοσπάστη, με το άρθρο που περιείχε τη λασπολογική παραπομπή (εδώ).

Με άλλα λόγια, η Δ.Ο. του Indymedia δεν είναι μόνο Σταλινικοί του χειρότερου είδους (παρόλο που δεν παύουν να ισχυρίζονται θρασύτατα ότι σε αυτό ακριβώς διαφέρουν από τους ΚΚΕδες που είναι Σταλινικοί) αλλά και κοινοί απατεώνες, χρησιμοποιώντας την ανωνυμία του μέσου (που έχει καθιερωθεί υποτίθεται για την αυτοπροστασία από τις «υπηρεσίες»για να κάνουν λασπολογικές επιθέσεις κατά αντισυστημικών προταγμάτων και αγωνιστών με τα οποία διαφωνούν! Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι το Indymedia δεν θα μπορούσε πραγματικά να παίξει το ρόλο εναλλακτικού Μ.Μ.Ε. και σε ένα βαθμό τον έπαιξε σε σχέση με την κοινωνική εξέγερση, όπου πράγματι δημιοσιεύονταν από χρήστες πληροφορίες που πολλές φορές δεν ήταν δυνατό να δημοσιευθούν στα καθιερωμένα Μ.Μ.Ε. Το γεγονός αυτό δημιούργησε φυσικά δεσμούς με την αγωνιζόμενη νεολαία, που νομίζει ότι έχει ένα μέσο που πραγματικά το ελέγχει η ίδια. Στην πραγματικότητα όμως είναι μύθος ότι το Indymedia το ελέγχουν οι χρήστες. Αυτό θα ήταν αλήθεια μόνο σε δύο περιπτώσεις:

1) αν η Δ.Ο. αποτελείτο από εξουσιοδοτημένους διαχειριστές που θα όριζε μια πρόσωπο-με–πρόσωπο συνέλευση των χρηστών ή αν αυτό ήταν πρακτικά δύσκολο μια συνέλευση με ηλεκτρονική ψηφοφορία με τον όρο, ότι οι εξουσιοδοτημένοι διαχειριστές θα εφαρμόζουν αυστηρά τους κανόνες δημοσίευσης και ότι οι «συνελεύσεις» θα έχουν το δημοκρατικό δικαίωμα ανάκλησης των διαχειριστών που παραβαίνουν τους κανόνες αυτούς. Εναλλακτικά, στην περίπτωση που και αυτή η γενική πρόταση μας για εκδημοκρατισμό της διαχείρισης του Indymedia δεν τεθεί ―όπως και το 2002― προς ουσιαστική συζήτηση και δε γίνει δεκτή,

2) αν η Δ.Ο. δεν είχε καμιά εξουσία παρέμβασης στα άρθρα/σχόλια για να κρύβει όσα δεν της αρέσει (εκτός από αντικειμενικά ρατσιστικά άρθρα/σχόλια), αλλά ούτε και εξουσία να καθορίζει ποιες ειδήσεις μπαίνουν στη πρώτη σελίδα αλλά αυτό να καθορίζεται αυτόματα με βάση πχ τον αριθμό ειδήσεων/σχολίων των χρηστών.

Ισχύει καμιά από τις παραπάνω προϋποθέσεις; Φυσικά ΟΧΙ, όπως έδειξε και η παραπάνω περίπτωση (που κάθε άλλο είναι η μοναδική), όπου η αυτοδιορισθείσα Δ.Ο. πιάστηκε επ’ αυτοφώρω να ενισχύει τη λασπολογία εναντίον μιας οργάνωσης όπως η Π.Δ. που εξέφρασε θεμελιωμένη ανάλυση ακόμη και σε Μ.Μ.Ε. μεγάλης κυκλοφορίας υπέρ των εξεγερμένων.

Είναι φανερό, λοιπόν, ότι πολλοί από τους ακτιβιστές στον εναλλακτικό χώρο παγιδεύονται σήμερα από τον ψευτοπλουραλισμό του «Athens IMC» του οποίου η Διαχειριστική Ομάδα, όπως και οι ιδιοκτήτες πολλών αστικών Μ.Μ.Ε., επιτρέπει μεν τη δημοσίευση αντισυστημικών κινηματικών απόψεων, αλλά, χειρότερα από αυτούς, φροντίζει συγχρόνως με μύριους άμεσους ή έμμεσους τρόπους και κυρίως με την άμεση εξουσία της να κρύβει σχόλια που δεν της αρέσει ενώ με την έμμεση δυνατότητα της να προσθέτει ανώνυμα συκοφαντικά άρθρα και σχόλια, να τις διαστρεβλώνει ή να τις διασύρει. Οι πολιτικά ώριμοι επομένως νέοι και νέες που δεν ανήκουν στη ρεφορμιστική Αριστερά θα πρέπει όχι μόνο να καταγγέλλουν τέτοιες συμπεριφορές αλλά (δεδομένου ότι η Δ.Ο. θα κρύβει τις καταγγελίες τους) να συνειδητοποιήσουν ότι πραγματικά εναλλακτική ενημέρωση δεν μπορεί να υπάρξει παρά μόνο αν δημιουργήσουν εναλλακτικά ηλεκτρονικά Φόρα, που θα ελέγχονται δημοκρατικά από τους χρήστες τους και όπου θα γίνεται πραγματικά εποικοδομητικός διάλογος και ενημέρωση, με στόχο μια νέα πραγματικά δημοκρατική κοινωνία.

 

Το Δίκτυο για την Περιεκτική Δημοκρατία

09/01/2009

 


 

Πηγή : http://www.inclusivedemocracy.org/brochures/indyathens_09.01.2009.htm